Uite unde ”evadează” chinezii ca să scape de poluare
Amploarea pe care o ia problema poluării în China i-a determinat pe mai mulţi locuitori ai săi să facă planuri pentru vacanţe în care să beneficieze de aer curat, în locuri cât mai îndepărtate, uneori şi în Islanda sau Antarctica.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 ianuarie 2017, 10:00
S-a constatat că s-a triplat numărul căutărilor online pentru „fuga de smog”, „curăţarea plămânilor” sau „păduri”, conform studiului „Smog Escape Travel Ranking” realizat de website-ul de căutări de călătorii Ctrip, cu sediul în Shanghai, relatează Bloomberg.
Şi insulele Seychelles, Maldive şi Islanda se numără printre destinaţiile unde chinezii cred că vor găsi aer proaspăt, în vreme ce Phuket din Thailanda, Bali, Insula Jeju din Coreea de Sud şi oraşul Sanya din Insula Hainan din sud-estul Chinei sunt printre cele mai populare locuri de vacanţă insulare pentru turiştii chinezi.
Poluarea intensă a determinat 62 de oraşe din China, printre care şi Beijingul, să emită avertizări de sănătate. S-a constatat că noxele ating niveluri medii sau mari în 186 de oraşe mari şi în 25 din acestea, Ministerul protecţiei mediului a instituit coduri roşii de avertizare. Zeci de aglomerări urbane din China petrec multe zile de iarnă sub nori groşi, cenuşii de nebulozitate provocată în principal de miile de fabrici care funcţionează cu cărbuni şi de surplusul de vehicule poluante.
Localnicii poartă măşti când ies pe stradă, iar alţii rămân în clădirile de birouri pentru a evita aerul toxic. Luna aceasta, autorităţile de la Beijing au anunţat că vor trimite pe străzi o nouă forţă de poliţie a mediului, pentru a ajuta în lupta împotriva smogului, concentrându-se asupra poluării de la grătarele în aer liber, incinerarea gunoiului şi arderea lemnului şi biomasei. Municipalitatea a anunţat de asemenea că închide 500 de fabrici care erau sursă de poluare, iar alte 2.560 de companii vor fi constrânse să introducă metode mai curate de producţie. Şi maşinile foarte poluante vor avea restricţii de circulaţie în capitala chineză, începând de luna viitoare, relatează Beijing Daily.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.