Comisia Europeană publică raportul anual privind reformele în justiție
UPDATE:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 25 ianuarie 2017, 10:03 / actualizat: 25 ianuarie 2017, 14:14
Comisia Europeană afirmă că raportul din acest an privind România, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei confirmă tendinţele pozitive din ultimii trei ani.
Totuşi, potrivit Comisiei, o serie de aspecte esenţiale identificate în rapoartele anterioare nu au fost încă soluţionate, astfel încât nu se poate ajunge la concluzia că obiectivele de referinţă sunt îndeplinite în mod satisfăcător.
Raportul conţine o serie de recomandări, iar aplicarea lor urmează să fie evaluată spre sfârşitul anului.
Caracterul ireversibil al reformelor în justiţie este evidenţiat în raportul din acest an.
În raport se menţionează că în cei 10 ani de când este membră a Uniunii Europene, în ciuda unor perioade în care ritmul a fost încetinit, România a reuşit să înregistreze progrese majore pentru îndeplinirea recomandărilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Rămân însă câteva recomandări ale Comisiei Europene pe care România va trebui să le indeplinească, dacă doreşte eliminarea mecanismului.
Câteva exemple de recomandări sunt implementarea unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor cu rang înalt, prevederi clare în codul de conduită pentru parlamentari, aflat acum în pregătire, prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi precizarea clară că parlamentarii trebuie să respecte independenţa sistemului juridic.
O altă recomandare este continuarea punerii în aplicare a strategiei anticorupţie, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern în august 2016.
Comisia Europeană intenţioneaază o nouă evaluare a progreselor la sfârşitul acestui an şi invită România să pună în aplicare recomandările acestui raport.
…………………………………………………………………………………………………………………….
Comisia Europeană publică miercuri, 25 ianuarie, raportul anual privind stadiul reformelor României şi Bulgariei în domeniul justiţiei, şi situaţia luptei anti-corupţie.
După cum aminteşte corespondentul Radio România, Claudia Marcu, este al 10-lea raport din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare, menit să monitorizeze cele două ţări şi după aderarea la Uniunea Europeană.
S-au împlinit zece ani de când România şi Bulgaria au devenit membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene, însă Mecanismul de Verificare şi Cooperare în domeniul justiţiei este în continuare menţinut. În ultimii trei ani, rapoartele pentru România au fost în general pozitive. Lupta împotriva corupţiei este susţinută, sistemul judiciar continuă să dea dovadă de profesionalism, România înregistrează progrese durabile, se menţiona în Raportul din 2016.
Dar există câteva recomandări făcute de Comisia Europeană pe care România nu le-a îndeplinit încă şi care au amânat eliminarea Mecanismului. „Nu este în interesul procesului să punem o dată limită”, spunea prim-vicepreşedintele Comisiei Europene la mijlocul lunii decembrie.
Frans Timmermans a reamintit atunci că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îşi doreşte ca mecanismul să fie ridicat până la finalul mandatului acestei Comisii, însă acest lucru se poate întâmpla oricând în cei cinci ani. Niciodată nu voi pune o dată limită pentru acest mecanism, a mai precizat Frans Timmermans. (Claudia Marcu, corespondent Radio România)
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.