Două expresii și efectele lor
Expresia „peştele de la cap se împute” este o ciuntire a alteia, care spune că „peştele de la cap se împute, dar de la coadă se curăţă”.
Articol editat de cristina.rusu, 25 ianuarie 2017, 08:49
Nu e de mirare că s-a „fracturat” expresia întreagă, fiindcă mai avem una, dintr-o poezie a lui Bolintineanu: „capul ce se pleacă, sabia nu-l taie”, ciuntită şi ea, fiindcă în întregime sună altfel: „capul ce se pleacă sabia nu-l taie, dar cu umilinţă lanţu-l încovoaie”.
Ciuntirea celor două expresii, esenţiale în descrierea onoarei şi a responsabilităţii naţionale, este, din nefericire, simptomatică.
Transferul responsabilităţilor şi, deci, a eventualelor vinovăţii, exclusiv asupra celor care conduc şi elogiul adus supravieţuirii prin laşitate apare în lucrările de psihologie socială, dar poate fi uşor detectată în afirmaţii de genul „poporul e minunat, dar politicienii sunt mizerabili” – de parcă acei politicieni ar fi fost teleportaţi aici dintr-o lume murdară, incompetentă şi coruptă dar vicleană până-n plăsele şi n-ar proveni din rândurile poporului.
Care popor pe de-o parte îi înjură, pe de alta îi admiră, altfel n-ai auzi/citi de atâtea ori că „în locul lor şi tu ai face la fel”.
Pur şi simplu nu concepem că există oameni competenţi, oneşti şi, culmea, modeşti!
Aşa cum beizadelele, interlopii şi păsăretul feminin nu pot concepe că fudulia şi tupeul lor stârnesc revoltă, nu invidie.
Trist e că nepriceperea şi necinstea fac casă bună cu nesimţirea şi agresivitatea, atât la politicieni cât şi la poporenii din mijlocul cărora s-au ridicat.
Datul cu părerea în necunoştinţă de cauză e la noi un sport naţional, cu mare vechime.
Sunt foarte mulţi inşi care postează comentarii dure pe forumul unei ştiri sau articol fără să fi citit decât titlul, sau, mai aiurea, pe baza sentimentelor faţă de autor.
Sunt, de asemenea, foarte mulţi care votează exclusiv pe baza unor manipulări grosolane, care stârnesc tot ce-i mai rău în ei.
Mă îngrozeşte refuzul generalizat de a purta controverse argumentate. Nu se raţionează, nu se analizează, majoritatea dă cu barda.
Iar de la dat cu barda online până la scos tesla în public e o cale mai scurtă decât am crede.
Soluţia? Curăţarea peştelui de la coadă.
În lipsa unui minim necesar de cetăţeni neinstruiţi şi needucaţi (diplomele sau/şi joburile n-au relevanţă) pe care să-i manipuleze, clasa politică va fi nevoită ori să-şi schimbe consistent apucăturile şi să-şi primenească rândurile, ori să dispară.
Altminteri, a tăia doar capetele balaurului, deşi vezi că-i cresc imediat altele, e prostie pură.
Iar a deveni sluga balaurului, doar ca să supravieţuieşti, e nimicnicie.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.