Jurnal de părinte: Tatăl, prezent emoțional în viața copilului
Să fii tată este o binecuvântare. Să ai un tată prezent emoțional afectuos și cald, protector și curajos este o binecuvântare pentru copil.
Articol editat de cristina.rusu, 25 ianuarie 2017, 06:00
Observ din ce în ce mai mulți tătici prezenți la cursuri, care citesc și sunt preocupați de relația cu copilul lor. Caută răspunsuri și vor să fie un tată bun pentru copilul lor.
De ce depinde relația emoțională a tatălui cu copilul?
În primul rând, de relația tatălui cu propria lui afectivitate, relația lui cu propriile lui emoții și vulnerabilități, cât de confortabil este el cu disconfortul, cu frica, teama sau furia. Cât de ușor este să exprime tristețea sau nevoia lui de afecțiune.
În al doilea rând, de cum a fost el crescut și ce a învățat el despre creșterea unui copil, relația cu părinții lui, modelele lui despre ce înseamnă să fii tată.
Și, nu în ultimul rând relația lui cu mama copilului, cu soția lui.
Cum o iubește pe mama lui, siguranța copilului depinde de cum simte el relația celor doi. Există tensiune, răceală, critică sau afecțiune și înțelegere?
Nu de demult, rolurile erau stabilite diferit, mama se ocupa de copii și casă și tatăl asigura siguranța financiară. Acum, copiii au nevoie emoțional de o relație apropiată cu ambii, și cu mama, dar și cu tatăl.
Pentru copil un tată absent, neimplicat, distant înseamnă o insecuritate, o neîncredere, o durere.
Știm deja că în familiile unde tatăl nu este prezent emoțional crește riscul copiilor de a dezvolta probleme de sănătate mentală.
Acum tatăl are nevoie să se regăsească ca și bărbat și tată implicat în egală măsură în relația emoțională cu copiii.
Când tatăl este sensibil, atent, observă și răspunde imediat nevoilor emoționale ale copilului, de alinare când are un disconfort, de afecțiune, de atenție, de plăcere și bucurie, de joacă, încurajare și apreciere, timp petrecut împreună, copilul se va simți în siguranță din punct de vedere emoțional și va avea încredere în el și în ceilalți.
Când tatăl este implicat, copilul crește cu un model sănătos despre ce înseamnă feminitate și masculinitate, fără stereotipuri de gen nesănătoase, cum ar fi „băieții puternici nu își arată emoțiile”, „fetele trebuie să aibă grijă de relații, nu trebuie să își exprime furia, este nefeminin” și cu o puternică și sănătoasă identitate sexuală.
Ce înseamnă pentru băieți implicarea tatălui?
Pentru băieți, implicarea tatălui înseamnă acceptarea și înțelegerea propriilor lor emoții, nevoi emoționale care înseamnă încredere și bune relații cu ceilalți datorită empatiei și compasiunii.
Băiatul nu se va mai simți înspăimântat sau nu îl va înfuria emoțiile viitoarei lui partenere, ci va putea să îi ofere alinare și înțelegere.
Un băiat a cărui tată este prezent emoțional înseamnă un băiat care se va maturiza emoțional, sigur pe el, cu control asupra propriei lui vieți, responsabil, afectuos, grijuliu, dar și cu limite ferme în relații. Fără să intre în relații abuzive. Un viitor tată responsabil și iubitor.
Psiholog Domnica Petrovai
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.