Pașii necesari pentru organizarea referendumului
Parlamentul are termen 20 de zile, începând de marți, 24 ianuarie, să dea un aviz la decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a declanşa un referendum pe tema modificări reglementărilor din justiţie şi a luptei anticorupţie.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 25 ianuarie 2017, 10:23
Este un demers faţă de care nicio formaţiune sau lider politic nu şi-a exprimat până acum clar opoziţia, deşi PSD apreciază că nu ar fi oportun.
Indiferent însă de răspunsul Legislativului, preşedintele poate emite decretul de convocare a consultării populare.
După acest prim pas făcut de preşedintele Klaus Iohannis, parlamentul are la dispoziţie 20 de zile pentru a se pronunţa în legătură cu organizarea referendumului. După expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a parlamentului se consideră îndeplinită şi chiar în absenţa unei decizii a legislativului preşedintele României poate emite decretul privind organizarea referendumului. Data desfăşurării acestuia şi problemele care se supun consultării populare se stabilesc de şeful statului prin acest decret.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate cere poporului să-şi exprime voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Legea Fundamentală menţionează însă că nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.
Astfel, după ce iniţial anunţase un referendum pe tema modificării Codului penal şi cea a graţierii, Klaus Iohannis le-a spus ieri jurnaliştilor că întrebarea adresată electoratului nu va conţine termenul graţiere. Despre noua temă, cea a continuării luptei anticorupţie şi asigurării integrităţii funcţiei publice, atât premierul Sorin Grindeanu, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au declarat că nu se pot opune, deoarece şi ei susţin combaterea corupţiei. Va fi analizată în schimb oportunitatea demersului.
La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că vor fi urmaţi paşii prevăzuţi de lege. De menţionat că acesta ar fi al şaselea referendum naţional şi al treilea solicitat de un şef al statului cu privire la modificarea legislaţiei.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.