Animal de companie: Rozătorul, prietenul meu
Salut! Săptămâna aceasta am fost provocată la o discuție despre iepuri și alte animale mici, fapt care m-a inspirat să vă povestesc astăzi despre rozătoarele mici ca animale de companie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 ianuarie 2017, 06:00
Dacă aveți deja unul sau vă gândiți să includeți în familia voastră un animăluț mic și pufos însă nu știți exact ce să alegeți: hamster, porcușor de guinea, iepure – atunci s-ar putea să fiți interesați de această discuție.
În edițiile anterioare am povestit îndelung despre iepuri și dacă vă gândiți la acest animal, vă invit pe www.radiocluj.ro la rubrica noastră să lecturați cele două articole (i.e. iepurii nu sunt din familia rozătoarelor) Așa că, haideți să descoperim astăzi împreună ce tipuri de rozătoare mici putem avea ca și animal de companie și care se potrivesc așteptărilor voastre cu privire la ele și relația pe care o puteți dezvolta!
Unul dintre cele mai populare animăluțe este hamsterul. Acesta este activ și distractiv de observat când își desfășoară activitățile sale tipice care însă se desfășoară predominant noaptea. Dacă vă doriți pe cineva cu care să interacționați des – hamsterul poate să nu fie cea mai bună alegere, în special pentru copilași mai mici.
Studiile realizate de specialiști au arătat că ținutul în mână des și interacțiunile frecvente cu ei le cresc semnificativ nivelul de stres și le scade calitatea vieții. De asemenea, înainte să vă finalizați decizia e important să vă informați despre speciile de hamster pe care le puteți găsi la crescători – cei sirieni sunt solitari și nu tolerează compania altor hamsteri, pe când unii dintre cei pitici pot fi ținuți în grupuri de același sex.
Un alt rozător pufos care e foarte interesant și distractiv de observat – gerbilul! Ei sunt agili și rapizi, adoră să sape și petrec ore în șir făcând asta, poate fi de-a dreptul fascinant.
Din nou, recomandarea noastră este să fie mai mult observați decât să interacționați cu ei prin mângâieri și luat în mână – din acest motiv nu ar fi cel mai potrivit animăluț de companie pentru copilașii mai mici care vor să se joace cu cineva. Aproape în aceeași categorie ar intra și șoriceii, care sunt exploratori înnăscuți și prietenoși, ușor mai sociabili.
Chiar dacă mai puțin comuni pe la noi, șobolanii sunt animale de companie potrivite atât pentru copii cât și pentru adulți. Aceștia adoră interacțiunile sociale și pot suferi mult dacă sunt izolați sau neglijați de noi. E important de știut că în condiții bune pot trăi până la 4 ani.
În continuare, nu putem să spunem rozătoare mici fără să ne gândim la porcușorii de guinea. Aceștia sunt foarte populari atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor – în special datorită faptului că interacționează mai mult cu noi, pot vocaliza și le putem citi diferite emoții precum tristețe, entuziasm, furie și bucurie destul de ușor. Fiind niște animale sociale, recomandarea noastră este să le acordați atenție considerabilă și să îi țineți cel puțin în perechi.
De asemenea, parte din deținerea responsabilă a oricărui animal este să știm ce angajament ne luăm pe perioada de viață a acestuia. În cazul porcușorilor de guinea e bine de știut că pot trăi în medie șapte ani, care spre deosebire de animalele prezentate anterior – este destul de mult.
Și-acum dacă tot vorbim despre cât de mult trăiesc – ajungem la chinchilla care trăiește până la 15 ani. Aceste animale sunt nocturne, foarte active și sociale, tocmai de asta sfatul nostru este să fie ținute în perechi.
Ar fi foarte multe de spus despre fiecare animal în parte, de la amenajarea spațiului în care trăiește, oferirea de hrană corespunzătoare, până la satisfacerea nevoilor emoționale și cognitive ale acestora. Tocmai de asta vă invit să ne urmăriți în edițiile viitoare când vom descoperi împreună cu care animal vă potriviți pentru a vă împărți casa și câțiva ani din viață.
Să aveți o zi de joi frumoasă!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.