UE vrea mărirea salariilor minime pe economie
Salariile minime pe economie ar putea fi aduse la acelaşi nivel în Uniunea Europeană.
Articol editat de , 26 ianuarie 2017, 14:33
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îşi doreşte introducerea unui salariu minim pe economie pentru angajaţi şi a unei indemnizaţii minime de şomaj la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, reforma politicilor sociale trebuie să înceapă în zona euro în toate ţările din Uniunea Europeană.
Dacă salariul minim ar ajunge la 2.000 de euro am putea să ne permitem ca unui angajat să-i oferim această sumă. Însă angajatul ar trebui să îşi asume mult mai multe atribuţii în timpul pe care îl petrece la muncă, în speţă să fie un timp productiv. Momentan România nu are infrastructura pregătită pentru a face un astfel de pas şi indiferent de firma care ar investii sau care este autohtonă în acest moment ponderea este mult prea mare între ceea ce s-ar oferi şi ceea ce se oferă. După părerea mea, nu putem oferi un salariu minim de 2.000 de euro ţinând cont de productivitatea şi aportul care aduc angajaţii în acest moment. (Claudiu, reprezentantul unei companii de telecomunicaţii din Sibiu)
Oamenii spun că minimul pe economie în România este mult prea mic faţă de alte ţări din Uniunea Europeană unde politicieni îşi respectă cetăţenii.
Ar fi foarte bine pentru români, mult mai bine şi românul ar fi mai respectat de către politicieni.Şi politicieni ar da dovadă că respectă mai mult cetăţenii.Nu locuiesc în România, locuiesc în Austria şi cred că românul de rând, cel obişnuit nu este destul de respectat de către clasa politică actuală, iar minimul pe economie este foarte mic. În Austria există mai multă preţuire faţă de omul mediu, nu doar bogătaşii care o duc bine, şi omul obişnuit trebuie luat în considerare pentru că participă la bugetul ţării.
Ar fi bine dacă s-ar modifica salariul minim pe economie deoarece toate preţurile la alimente, la benzină vor fi aceleaşi ca în ţările din Uniunea Europeană şi salariul ar fi unul mai mare. Nu ajunge salariul minim actual,dacă nu ai şi alte surse de venit să te ajute nu ai cum să evoluezi.
Nu putem trăi cu salariul minim pe economie pentru că avem impresia că stagnăm. Această propunere, dacă s-ar implementa, ar fi foarte bună.
Comisia Europeană intentionează să prezinte în martie propuneri pentru un nou soclu european al drepturilor sociale. În prezent salariul minim pe economie în România este de 1.250 lei, iar de la 1 februarie va fi majorat la 1.450 lei. În ţări precum Franţa şi Germania aceste salarii sunt de 1.400, respectiv 1.600 de euro.
Alexandra Bucuroiu
Ascultă LIVE Radio Antena Siciului AICI.