„Belșug și gust de poveste” la Sibiu
Sibiul a primit miercuri, la Atena, titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.
Articol editat de , 27 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 18 iulie 2017, 14:48
Regiunea Sibiu, definită de municipiile Sibiu şi Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor, va deveni în 2019 capitală gastronomică. Acest titlu, pe lângă onoarea pe care o aduce Ardealului, vine și cu o serie de responsabilități. Astfel că, Sibiul a intrat deja pe un drum drept spre modernizare culinară și pregătiri intense pentru valul de turiști care va acapara Regiunea Sibiu în 2019.
Titlul de Regiune Gastronomică acordat Sibiului cu sloganul „Belșug și gust de poveste” aduce o plusvaloare gastronomiei locale, prin investițiile în acest program și nu numai. Cu siguranță gradul de ocupare a pensiunilor din Gura Râului o să crească prin promovarea produselor tradiționale precum telemeaua de oaie, brânza de burduf, laptele de bivoliță, preparatele din carne de porc, tocănița de oaie și cea de vițel. Toate aceste preparate vor fi produse de producătorii locali și deja ne gândim la o creștere economică și în curțile acestora. (Proprietarul unei pensiuni agroturistice din Gura Râului)
Bucătarii de la restaurantele sibiene spun că turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu. Am aflat și care sunt cele mai căutate produse culinare, fie ele tradiționale sau nu.
Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare.
La restaurantul nostru cel mai cerut preparat este pieptul de rață, cu cartofi gratinați, sos de fructe de pădure și un mix de legume trase la tigaie. Ca desert avem un lava cake, cu înghețată de vanilie, care merge perfect după felul principal.
Bugetul estimat al programului Regiune Gastronomică pentru perioada 2017-2019 este de 8.659.200 euro.
Cristina Bălău
Ascultă LIVE Radio Antena Sibiului online AICI.