Creşte interesul absolvenților de clasa a VIII-a pentru şcolile profesionale
153 de copii au trecut ca prima opţiune această formă de şcolarizare la sondajul pe care Inspectoratul Şcolar l-a făcut în rândul elevilor.
Planul de şcolarizare întocmit pentru anul viitor va avea cu 9 clase de profesională mai mult faţă de cel actual. Decizia a fost luată în condiţiile în care, per total, numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a a scăzut cu aproape 100.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 27 ianuarie 2017, 15:08
Absolventi clasa a VIII-a:
2016: 4950 de elevi – 188 de clase
2017: 4862 de elevi – 184 de clase
Clase inviințate pentru clasa a IX-a:
Profil teoretic:
2016: 85
2017: 80
Profil vocațional:
2016: 23
2017: 22
Profil tehnic liceal:
2016: 48
2017: 41
Școală profesională:
2016: 32
2017: 41
Cea mai mare scădere a elevilor care termină clasa a VIII-a se înregistrează la clasele cu predare în limba maghiară, unde în vară vor termina cu 85 de copii mai puţin faţă de vara trecută. Din această cauză, şi planul de şcolarizare pentru anul următor va avea cu două clase de maghiară mai puţin faţă de cel actual.
Şeful Inspectoratului Şcolar Cluj, Valentin Cuibus, a arătat că, per total, din toamnă vor fi cu patru clase de a IX-a mai puţin faţă de situaţia actuală:
Creştem numărul de clase de profesională şi încet, încet reuşim să schimbăm şi mentalitatea copiilor. 150 de absolvenţi de clasa a VIII-a au ca primă opţiune şcoala profesională. Ceea ce este un pas mare înainte faţă de anii trecuţi când niciun copil nu cerea şcoala profesională ca prima opţiune. Am scăzut numărul de clase pe zona teoretică, am scăzut pe zona de învăţământ tehnologic liceal şi toată creşterea a mers spre şcolile profesionale, unde cererea agenţilor economici este semnificativă, (Valentin Cuibus)
Elevii care aleg ca formă de învăţământ şcoala profesională primesc o bursă din partea statului. În plus, există specializări solicitate de agenţii economici la care copiii înscrişi mai primesc din partea firmelor o bursă suplimentară, echipament de lucru, posibilitatea de a face practică plătită peste vara şi decontarea cheltuielilor de transport.
Astfel de clase, la care contribuie şi agentul economic, au fost înfiinţate la Colegiul Tehnic Raluca Ripan pentru profilul alimentaţie, Liceul energetic, Colegiul Tehnic Negrutiu din Turda pentru mecanici agricoli, Liceul Reformat pentru pregătire în domeniile mecanică şi electronist şi Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu în specializările mecanici şi sudori.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.