Ascultă Radio România Cluj Live

Colonii de bacterii în sticlele de plastic

Cei mai mulţi dintre noi refolosim sticlele de plastic. Se pare că acest obicei este extrem de nociv şi ne poate îmbolnăvi.

Colonii de bacterii în sticlele de plastic

Articol editat de cristina.rusu, 29 ianuarie 2017, 06:00

Experţii medicali ne recomandă să nu refolosim sticlele de plastic, deoarece ele reţin colonii întregi de bacterii periculoase, cu toate că sunt spălate.

Agenţii patogeni adunaţi pe plasticul sticlelor, invizibili ochiului uman, pot fi foarte periculoşi pentru sănătate.

Acest detaliu a fost intens discutat de-a lungul anilor, încă de la dezvăluirea lui din 2007 în revista Gastroenterologie Practică.

Sticlele de plastic se uzează, astfel determinându-se deteriorarea materialului din care sunt făcute, mediu excelent pentru bacterii. Chiar şi sticlele de plastic care au fost fabricate special pentru a fi folosite în repetate rânduri pot prezenta un pericol, dacă nu sunt spălate corect sau prezintă mici zgârieturi sau crăpături.

Un studiu ştiinţific condus de expertul William Shotyk arată că nici apa îmbuteliată în recipiente de plastic, nu ar fi aşa de pură cum credem.

De vină este o toxină cu potenţial letal, prezentă în plastic şi absorbită de apă.

Testele au descoperit urme de antimoniu, un element chimic folosit la realizarea de polietilenă tereftalat (PET), cel mai utilizat material în fabricarea recipientelor pentru băuturi.

Cel mai bine, lichidele sunt păstrate în recipiente din sticlă naturală sau din oţel inoxidabil, deoarece ori de câte ori sunt spălate, ele nu se deteriorează. Dacă totuşi doriţi să folosiţi un recipient uşor, optaţi pentru unul din polipropilenă (plastic alb).

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate