Aproape jumătate din condamnați se întorc în pușcării
Ordonanţele de graţiere vor elibera locurile din închisori doar pentru o scurtă perioadă de timp.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 ianuarie 2017, 19:04
Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor Marius Vulpe, a declarat că aproape jumătate dintre cei condamnaţi anterior, au mai comis infracţiuni şi au devenit recidivişti.
Întrebat dacă există vreo garanție că un om care a comis o infracțiune nu o va repeta, Marius Vulpe a arătat că:
În penitenciar sunt circa 40 — 44% dintre cei condamnați anterior care au mai comis infracțiuni, adică recidiviști. Bună parte dintre măsuri sunt eficiente, dar trebuie să știți că toate programele care se derulează în sistemul penitenciar sunt bazate pe evaluările și pe nevoile pe care le au deținuții la depunerea în penitenciar, dar și pe numărul deținuților care au astfel de nevoi, pentru că nu putem derula dacă un deținut are o problemă privind agresiunea în familie, e constatată prin condamnarea pe care a primit-o, nu putem derula un astfel de program de reintegrare, de socializare dacă nu sunt mai mulți, pentru ca un specialist, și știți că avem puțin specialiști, să se ocupe doar de grupuri și nu de individualități, deocamdată. (Marius Vulpe, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor)
Şeful penitenciarelor din România spune că , indiferent de forma în care va fi adoptată o lege a grațierii este obligat să o execute.
În legătură cu numărul de deținuți care sunt eliberați în fiecare lună, el a precizat că în luna decembrie au fost aproximativ 1.000, dar de regulă cifra este de 7 — 800 de deținuți care sunt eliberați lună de lună.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.