Concluzii după dezbaterea publică pe tema grațierii
Proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale vor fi modificate, iar prevederile neclare vor fi eliminate, potrivit ministrului Justiţiei Florin Iordache.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 31 ianuarie 2017, 09:20
El a promis că va ţine cont de ideile şi propunerile făcute la dezbaterea publică de luni, 30 ianuarie, dar nu a anunţat nimic clar în ceea ce priveşte modul în care vor fi adoptate cele două acte normative: în Parlament sau se va menţine forma ordonanţelor de urgenţă.
Grațierea nu se adresează unor persoane ci se încearcă îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, a precizat ministrul Justiției Florin Iordache. El a arătat că acest act normativ nu se referă la criminali, violatori și la cei care sunt acuzați de fapte de corupție, ci se urmărește recuperarea prejudiciilor. Florin Iordache a mai spus că legile nu se fac pentru politicieni:
Nu am în vedere o anumită persoană, așa cum știți, am vizitat și voi vizita în perioada următoare o serie de penitenciare fără a viza sau a vizita o anumită persoană, deci, repet, actele normative nu vizează persoane sau politicieni. (Florin Iordache, ministrul Justiției)
Florin Iordache a mai arătat că celelalte acte normative vin să armonizeze legilsația din domeniu cu deciziile Curții Constituționale, deoarcece Parlamentul nu a făcut acest lucru.
În legătură cu modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, participanții la dezbaterea publică au considerat că Parlamentul trebuie să facă modificările și nu guvernul, prin ordonanțe de urgență.
Proiectele ordonantelor de graţiere şi de modificare a codurilor penale au declanşat proteste ample în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară.
Şeful statului a cerut din nou luni, 30 ianuarie, cabinetului Grindeanu să abandoneze aceste demersuri pentru că vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată.
Solicitări similare au venit şi din partea Opoziţiei, iar ministrul Florin Iordache a fost invitat marți, 31 ianuarie, la grupurile parlamentare PNL pentru explicaţii.
De cealaltă parte reprezentanţii PSD apreciază că o formulă de promovarea celor două proiecte – prin legi organice ar dura prea mult.
Liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat la Radio România Actualități că punerea în practică a celor două acte normative pe tema justiției prin trimiterea lor în Parlament ca proiecte de lege, poate fi întârziată de termenul pe care îl presupune dezbaterea separat, în fiecare Cameră, a Legislativului. Aplicarea prevederilor prin angajarea răspunderii Guvernului are avantajul că este definitivă, a mai subliniat Eugen Nicolicea.
De cealaltă parte, PNL i-a solicitat ministrului Florin Iordache să abandoneze demersurile privind cele două ordonanțe și l-a invitat să participe marți, 31 ianuarie, la ședința grupurilor parlamentare ale partidului pentru a explica motivele pentru care continuă să promoveze aceste proiecte pe justiție.
UDMR și PMP au subliniat că orice modificare a Codurilor Penale trebuie făcută în acord cu deciziile Curții Constituționale, iar reprezentanții USR au precizat că prevederile din actele normative elaborate de Executiv nu s-au regăsit în programul de guvernare prezentat de PSD în perioada de campanie electorală și în Parlament, la votul de învestitură.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.