Bugetul de stat pe anul 2017, criticat și aprobat
Guvernul României a aprobat marți seara, 31 ianuarie, forma finală a bugetului de stat pe anul 2017 şi strategia fiscal-bugetară până în 2020.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 februarie 2017, 10:14
Reuniunea a avut loc după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil forma avansată de cabinetul Grindeanu a bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.
Actualul proiect bugetar a fost construit ţinându-se cont de trei lucruri fundamentale, spunea marți, 31 ianuarie, ministrul finanţelor, Viorel Ştefan şi anume de datele reale ale economiei româneşti, programul de guvernare al PSD, dar şi de politicile publice şi proiectele naţionale:
Principalele proiecţii macroeconomice pe care le-am avut în vedere la construcţia bugetului pe 2017 sunt: adică o creştere economică de 5,2%, încadrarea într-un maxim al deficitului fiscal de 3%, în condiţiile în care anticipăm venituri de 254,71 miliarde lei şi cheltuieli de 278,81 miliarde lei. Preconizăm un indice al inflaţiei sub 1,4 şi o rată a şomajului de 4,3%.
Potrivit ministrului de finanţe, o atenţie specială se va acorda, în perioada următoare, investiţiilor sănătăţii, educaţiei şi infrastructurii. Mai mult, se doreşte un dialog permanent cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru elaborarea unui cod economic care să simplifice toată legislaţia fiscală:
Guvernul s-a angajat să menţină un dialog permanent cu investitorii români şi străini, astfel că toţi vom avea, în Guvern, un partener corect. Bugetul României – una dintre cele mai importante legi din fiecare an, are ca principale obiective: creşterea veniturilor populaţiei, scăderea taxelor şi impozitelor, creşterea investiţiilor în domeniile cele mai importante şi încurajarea mediului de afaceri. (Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe)
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modul în care a fost alcătuit bugetul, considerând că este prea optimist şi supraevaluat.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.