Jurnal de părinte: Depresia copiilor, cum o recunoaștem și ce pot să facă părinții
Depresia este o tulburare de sănătate mentală a copiilor adesea nerecunoscută și netratată.
Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2017, 12:42 / actualizat: 8 februarie 2017, 11:30
Este normal pentru copil să se simtă iritat, furios, irascibil, însă dacă trăirile lui persistă și îi influențează funcționarea are nevoie de ajutor.
Unul dintre cele mai frecvente mituri despre copii este că ei nu pot fi nefericiți, ceea ce este fals.
1 din 20 de copii suferă de depresie clinică. Dacă unul dintre părinți a avut un episod depresic, riscul copilului crește, dacă ambii părinți au avut sau sunt depresivi, riscul este și mai mare. Cauzele sunt multiple și complexe, vulnerabilitate genetică și un mediu stresant. Mulți părinți se simt vinovați, însă cauzele sunt mult prea complexe.
NU ești un părinte „rău” dacă copilul tău are depresie. Are însă nevoie de ajutorul părintelui.
În primul rând să ceară ajutor de specialitate, un consult la pediatru, medic de familie, psiholog clinician sau psihiatru. Părintele să îi ofere siguranță emoțională, să nu îl pedepsească, chiar dacă modul în care el exprimă depresia este prin comportamente de irascibilitate, morocăneală sau agresivitate.
Depresia netratată poate schimba funcționarea creierului și modifică capacitatea lui de autoreglare emoțională, de aici si comportamentele de risc, cum este agresivitatea, consumul de alcool.
Cereți ajutor când observați schimbări în comportamentul și dispoziția copilului.
Depresia este o tulburare de sănătate mentală care afectează foarte mulți copii, simplu fapt că îi iubiți nu le tratează depresia. Au nevoie de tratament de specialitate.
Este dificil pentru părinți să accepte, însă sunt copii cu depresie la vârste foarte mici, înainte de începerea școlii.
Marea majoritate a copiilor cu depresie au și o problemă de anxietate, se îngrijorează excesiv, au diferite frici și temeri, însă se simt lipsiți de valoare, nu au încredere în ei și au gânduri negative despre ei, ceilalți sau despre lumea înconjurătoare.
Modul în care gândesc este influențat de depresie și poate fi schimbat prin terapie.
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.