Ascultă Radio România Cluj Live

Atenție, hrana marină conține microparticule de plastic

Persoanele care mănâncă hrană marină ingerează până la 11.000 de bucăţele minuscule de plastic anual, iar zeci de particule din acestea se încastrează în ţesuturi, avertizează un nou studiu.

Atenție, hrana marină conține microparticule de plastic
Foto: Atenție! Hrana marină conține microparticule de plastic!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2017, 06:00

Cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia cred că particulele de plastic se acumulează în corpul uman şi ar putea constitui o ameninţare pentru sănătate, pe termen lung. Iar cantitatea de plastic absorbită va creşte, odată cu sporirea poluării oceanelor. Întrebarea care se pune acum, explică coordonatorul acestui studiu, dr. Colin Janssen, este ce se întâmplă cu aceste particule de plastic ajunse în organismul nostru. Sunt oare încapsulate de ţesut şi date uitării de corpul nostru, sau provoacă inflamaţii, sau fac alte lucruri? Chimicalele precipită oare şi provoacă ulterior toxicitate?

Specialiştii au calculat că peste 99% din microparticulele de plastic tranzitează corpul uman, dar restul rămân în ţesuturi. Scoicile se alimentează filtrând aproximativ 20 de litri de apă marină zilnic, ingerând accidental bucăţele minuscule de plastic. O dată cu accentuarea poluării, spre sfârşitul secolului, persoanele care consumă în mod regulat hrană marină s-ar putea să ingereze 780.000 de bucăţele de plastic anual, organismul lor absorbind 4.000 din acestea din sistemul digestiv.

În oceanele lumii există peste cinci trilioane de particule de plastic şi în fiecare minut mările primesc în plus echivalentul unui camion de gunoaie de plastic. Până în 2050, se va ajunge la deversarea echivalentului a patru camioane de reziduuri la fiecare minut. Iar pentru spargerea plasticului din oceane în fragmente mici va fi nevoie de decenii sau chiar secole, mulţi cercetători considerând că acestea nu vor dispărea niciodată.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate