Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare
Veste bună pentru sătmărenii care duc dorul cârnaţilor, caltaboşilor, jumărilor şi a altor bunătăţi specifice preparate după sacrificarea porcului: sâmbătă, 4 februarie, începând cu ora 8;00, în comuna Oraşu Nou are loc cea de-a şaptea ediţie a concursului de tăiat porci. Ca în fiecare an, concursul va avea mai multe secţiuni, între care cea mai gustoasă varză călită cu carne, cel mai bun sângerete, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cea mai bună pălincă, cel mai bun vin, cel mai lung caltaboş şi/ sau cârnat. Concursul este organzat de UDMR Satu Mare şi se va încheia cu o festivitate de premiere în cadrul căreia se va ţine cont şi de cât de bine au rezistat participanţii la consumul de pălincă şi vin fiert.
Articol editat de , 3 februarie 2017, 11:03
Treabă serioasă concursul ăsta, dacă ţinem cont de faptul că la prima ediţie au participat doar 21 de echipe, iar acum numărul lor a ajuns la peste 40. Prin urmare, este de aşteptat ca şi preparatele să aibă gusturi şi aspecte diferite, specifice obiceiurilor din zonele de provenienţă a participanţilor. Până la urmă, asemenea judeţului, şi concursul de tăiat porci, are un caracter multicultural, iar încercările unora de a trişa vor fi trecute cu vederea, spune Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare:
Pe lângă că este un prilej de a ne simţi bine, concursul de tăiat porci ne oferă posibilitatea de-a constata modul multicultural de pregătire a preparatelor specifice tăiatului porcului. Fiecare echipă va sacrifica un porc, care apoi va fi tranşat iar din el vor fi pregătite diverse produse. Unii vor încerca să trişeze, venind cu porci din pluş, dar pe aceia nu-i sacrificăm, este interzis prin regulamentul concursului. (Pataki Csaba, preşedinte Consiliul Judeţean Satu Mare)
Până în jurul orei prânzului, când, după ce va gusta obligatoriu din toate preparatele, juriul va trebui să decidă căştigătorii, cei mai avantajaţi vor fi cetăţenii veniţi la concurs doar pentru a-şi potoli pofta pentru produsele specifice după sacrificarea porcului. Ei vor trebui să facă faţă şi ospitalităţii gazdelor care îi vor cinsti cu pălincă şi vin. Aceeaşi sarcină grea o vor avea şi concurenţii:
Pentru vizitatori, cel mai greu va fi să facă faţă ospitalităţii gazdelor. Fiecare echipă va oferi pălincă şi vin fiert, deci nu va fi uşor. Nici pentru membrii echipelor nu va fi uşor, deoarece ei vor trebui să se cinstească împreună cu oaspeţii. Vom vedea cât de greu au suportat această sarcină, după cât de veseli vor fi la festivitatea de premiere. (Pataki Csaba)
Ca în fiecare an, concursul se va încheia cu festivitatea de premiere, iar marele premiu va consta într-un porc cioplit din lemn, care va fi expus la loc de cinste în localitatea de provenienţă a câştigătorului.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.