Kaki, fructul zeilor
Seamănă la aspect cu o roşie, are gust între ananas şi piersică şi este potrivit şi în cocktailuri, şi în salate, şi în reţete de deserturi. Vorbim despre kaki, piersică japoneză sau persimona.
Articol editat de cristina.rusu, 3 februarie 2017, 18:00
Fructul cu look exotic este în plin sezon iarna, aşa că ar fi bine să profiţi de el în săptămânile ce urmează.
La Roma sau în alte oraşe mediteraneene, localnicii drăguţi pot fi rugaţi să ţi-l culeagă din curtea lor şi să ţi-l dea peste gard.
Un kaki bine copt este o încântare pentru papilele gustative. Aproape că se topeşte în gură.
Copacii în care cresc poartă numele Diospyros, care vine din greaca antică semnificând “fructul divin” sau “hrană lui Zeus”.
Cele două specii de persimona comestibilă provin fie din Asia, fie din America de Nord. Fructele din Asia de la Diospyros kaki sunt crescute în Japonia şi China şi sunt cele mai întâlnite şi la noi cu varietăţile Hachiya şi Fuyu.
Au mărimea unei piersici medii, o culoare care variază de la galben la portocaliu închis, coajă tare şi lucioasă, o pulpă dulce şi textura asemănătoare cu cea a roşiei.
Fructele kaki sunt bogate în beta-caroten şi minerale (sodium, magneziu, calciu şi fier), iar studiile au descoperit că au de două ori mai multe fibre decât merele.
În plus, conţin mulţi fenoli importanţi în menţinerea unei inimi sănătoase.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.