Statele Unite îngijorate de recentele măsuri din România
Statele Unite îşi menţin criticile privind ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale. Mai multe mesaje clare privind continuarea puternică a luptei anticorupţie au venit şi vineri, 3 februarie.
Preşeditele Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul Statelor Unite, senatorul John McCain, a spus că ordonanţa subminează în mod semnificativ progresele pe care România le-a făcut în lupta sa împotriva corupţiei. Preşedintele Românei, Klaus Iohannis, şi sistemul judiciar au avertizat că o astfel de ordonanţă ar putea submina statul de drept şi poziţia internaţională a României, iar poporul român înţelege clar consecinţele şi îşi continuă demonstraţiile. „Sper că Guvernul României va lua în considerare aceste preocuprări”, mai spune influentul senator american, iar la Constanţa, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a făcut din nou apel la consolidarea sistemului de legi care sprijină lupta împotriva corupţiei:
Eu fac un apel ca România să continue lupta împotriva corpuţiei. Statele Unite au o speranţă ca această ţară să consolideze şi să întărească statul de drept şi lupta împotriva corpuţiei şi să nu facă paşi care să slăbească această luptă.
Şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a spus într-un răspuns pentru Radio România că Statele Unite sunt profund îngrijorate şi cer guvernului să renunţe la recentele măsuri care subminează statul de drept şi reduc răspunderea pentru infracţiuni financiare şi pentru corpuţie.
Mai mulţi miniştri ai Cabinetului Grindeanu ar urma să se ducă la Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru a explica situaţia din ţară, a anunţat ministrul de externe, Teodor Meleşcanu. El a apreciat ieri în parlament că o evaluarea impactului extern se va putea face doar după discuţii cu cărţile pe masă cu oficiali ai Uniunii Europene. Acest anunţ vine după declaraţia comună a preşedintelui şi vicepreşedintelui Comisiei Europene, în care se manifestă preocuparea faţă de adoptarea noilor reglementări în domeniul penal la Bucureşti. Între timp, la lista ambasadelor care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile guvernului s-a alăturat vineri, 3 februarie, şi reprezentanţa diplomatică a Suediei. Mesajul este similar celui prezentat recent de misiunile diplomatice ale Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Marii Britanii.
Articol editat de Camelia Velțan, 4 februarie 2017, 09:47
Radio România Actualităţi