Ce alegem: Centrul de Permanenţă, UPU sau Ambulanţa?
Centrele de Permanenţă din Satu Mare ar putea fi închise dacă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică vor răspunde afirmativ propunerii făcute în acest sens de Adunarea Generală a Medicilor de Familie. Propunerea vizează suspendarea activităţii centrelor de permanenţă timp de o lună, pentru a se constata dacă acestea sunt sau nu utile. Solicitarea privind închiderea centrelor de permanenţă a fost dezbătută la Prefectura Satu Mare împreună cu reprezentanţii DSP şi cei ai medicilor de familie.
Articol editat de , 5 februarie 2017, 06:00
Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie spune că banii ce revin medicilor care lucrează în centrele de permanenţă sunt foarte puţini, motiv pentru care mulţi dintre aceştia au renunţat, iar alţii doresc să renunţe. Soluţia care ar putea stimula activitatea acestora fiind alocarea de sume mai mari.
Alt motiv este generat de sancţiunile aplicate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, după controalele efectuate şi constatarea mai multor nereguli. În replică, Marius Meghişan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, afirmă că neregulile constatate în centrele de permanenţă pot fi remediate, prin urmare propunerea medicului Călin Bumbuluţ este nejustificată. Directorul DSP mai spune că activitatea centrelor ar putea fi revigorată şi dacă sătmărenii, în loc să meargă la Unitatea de Primire a Urgenţelor sau să solicite ambulanţa, s-ar adresa medicilor din centrele de permanenţă:
Vom centraliza constatările consemnate în urma controalelor şi vom dispune măsuri. Totodată, vom analiza propunerea formulată de Asociaţia Medicilor de Familie, pe care o considerăm nejustificată. Intenţia DSP nu este de-a închide centrele de permanenţă, ci de-a informa populaţia despre existenţa acestora. Din păcate, prea puţini cetăţeni ştiu despre existenţa centrelor, de aceea UPU şi Ambulanţa sunt foarte solicitate. (Marius Meghişan, director DSP Satu Mare)
Gabriela Opriş, directoarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă ridică aceeaşi problemă. Ea spune că dacă cetăţenii s-ar adresa medicilor din centrele de permanenţă, ambulanţele ar putea ajunge în timp util la solicitările pentru cazurile grave:
La Serviciul Judeţean de Ambulanţă, numărul solicitărilor este tot mai mare. Această situaţie ar putea fi îndreptată dacă cetăţenii s-ar adresa medicilor din centrele de permanenţă. Astfel, atât activitatea noastră cât şi cea a UPU s-ar putea desfăşura în condiţii mai bune. (Gabriela Opriş, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Satu Mare)
Sătmărenii confirmă că ştiu prea puţin despre centrele de permanenţă sau, şi mai grav, confundă activitatea acestora cu aceea a centrelor de îngrjiire a copiilor sau bătrânilor:
– Centru de permanenţă? Nu ştiu, n-am auzit!
– Centrul de permanenţă e un fel de Caritas, nu?
– Ştiu, am auzit despre centrele de permanenţă, dar noi preferăm să mergem la medicul de familie.
– Centrele de permanenţă îngrijesc copiii şi bătrânii, nu?
Potrivit statisticii Asociaţiei Medicilor de Familie, anul trecut, în cele 20 de centre de permanenţă din judeţul Satu Mare au fost efectuate peste 65.000 de consultații și tratamentele, la care se adaugă serviciile medicale acordate persoanelor fără acte de identitate.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.