Ordonanţa abrogată, oamenii rezistă în stradă
UPDATE: Luni, 6 februarie
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 februarie 2017, 18:59 / actualizat: 6 februarie 2017, 11:01
Protestele au continuat duminică, 5 februarie, în România pentru a şasea zi consecutiv, în ciuda faptului că Guvernul a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care se modificau Codurile Penale şi a publicat-o în Monitorul Oficial.
Sute de mii de oameni au luat parte la demonstraţiile organizate în toată ţara. Cei mai mulţi s-au adunat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a cere acum demisia Guvernului Grindeanu.
Reporterul nostru, Mugur Mihăiţă, a fost printre protestatari.
Reporter: Mugur Mihăiţă – A şasea zi de proteste. Cum s-a lăsat seara, din ce în ce mai mulţi oameni au venit cu tobe, vuvuzele, steaguri şi pancarte în faţa Guvernului. Aceştia au cerut demisia actualului cabinet pentru felul cum a emis Ordonanţa 13, chiar dacă fusese emisă, ordonana de anulare.
-: Demisia!
Reporter: Demisia cui?
-: Domnului Dragnea, Grindeanu, domnului Iordache.
Reporter: De ce?
-: Cine are încredere în oamenii ăia? Nu mai putem! Sunt compromişi!
-: Abia au fost alegeri, dar şi-au bătut joc de noi şi de votul nostru. De aia am ieşit în stradă.
Reporter: Ce mesaj vreţi să transmiteţi, după ce a fost retrasă această ordonanţă?
-: Să se ţină de cuvânt.
Reporter: Adică?
-: Să nu mai mintă şi pe urmă să o bage în Parlament şi să o scoată la fel, că ei au majoritatea.
Reporter: Deşi numărul protestatarilor a fost unul mare, ei au fost paşnici, chiar au mulţumit jandarmilor. La finalul protestului, voluntarii au strâns sticle de plastic sau pancarte, pentru a lăsa Piaţa Victoriei curată.
Realizator: Ministerul Justiţiei a anunţat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 13 de modificare şi completare a Codul Penal şi celui de Procedură Penală a fost abrogată în totalitate şi că prin demersul de ieri, s-a revenit la textele legale anterioare. Ministerul subliniază că, pentru o corectă informare a opiniei publice, Ordonanţa de abrogare nu modifică prevederile legale anterioare, asupra cărora Curtea Constituţională s-a pronunţat în cursul anului 2016.
Realizator: Manifestaţii de stradă au avut loc şi în mai multe oraşe din ţară. 60 de mii de oameni s-au adunat din nou la Cluj Napoca. Peste 40 de mii de oameni au manifestat la Sibiu, peste 30 de mii la Iaşi şi tot atâţia la Timişoara, 12 mii – la Braşov. Mii de persoane au ieşit şi pe străzile din Bacău, Craiova, Galaţi, Constanţa sau Reşiţa – transmit corespondenţii RRA.
Radio România Actualități
……………………………………………………………………………………………………………………..
A şasea zi de proteste la Cluj Napoca. Deja sunt peste 25 de mii de oameni în Piaţa Unirii. Protestatarii au adus o caracatiţă mare iar pe tentaculele ei , participanţii la miting sunt invitaţi să îşi scrie nemultumirile faţă de actuala clasă politică.
Totodată, studenţii de la Facultatea de Arte au adus un laser imens şi proiectează mesaje antiguvernamentale pe clădirile din Piaţa Unirii.
De această dată, oamenii au pornit în grupuri din marile cartiere ale oraşului şi s-au întâlnit în centrul oraşului. Ca şi în serile trecute protestatarii vor merge în miting pe marile artere din oraş.
Şi la Sibiu deja sunt câteva sute de persoane în Piaţa Mare din oraş cu pancarte în mână şi solicită demisia gunernanţilor.
Redacţia