Grafen din ulei de soia
Cercetătorii din Australia au obţinut grafen din ulei de soia.
Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2017, 12:59
Grafenul este un material al viitorului, denumit ‘materialul minune’, care este impermeabil pentru gaze şi lichide, dar permite trecerea protonilor, proprietate ce poate revoluţiona tehnologia de producere a pilelor de combustie, potrivit unui studiu.
Oamenii de ştiinţă din Australia speră că descoperirea lor îi va ajuta pe viitor să obţină o reducere considerabilă a preţului la producerea grafenului.
Rezultatele studiului, efectuat de cercetătorii australieni, au fost publicate în revista „Nature Communications”.
Compus din atomi de carbon, dispuşi într-o reţea asemănătoare unui fagure, de grosimea unui atom, grafenul a fost descoperit în anul 2004 de doi cercetători, Andre Geim şi Konstantin Novoselov, care au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2010.
Grafenul poate fi utilizat în diverse domenii, inclusiv în fabricarea produselor electronice, în ingineria biomedicală care studiază aparatura de investigare, terapie, monitorizare şi de laborator utilizată în biologie şi în medicină, şi în filtrarea apei.
Singurul inconvenient al grafenului este preţul destul de ridicat. Cercetătorii australieni au explicat cum au obţinut grafenul din ulei de soia: În momentul în care uleiul de soia este încălzit din acesta poate fi extras carbonul necesar pentru crearea grafenului, uleiul de soia este apoi răcit brusc şi turnat pe o foaie de nichel.
După cum susţin autorii noii tehnologii, obţinerea grafenului prin intermediul acestei metode va costa cu 750 de dolari pentru un disc cu un diametru de 10 cm, ceea ce este semnificativ mai puţin faţă de costurile anterioare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.