Cod Portocaliu de inundații în Transilvania
UPDATE, ora 14:00
Articol editat de Andrei Cretoiu, 6 februarie 2017, 08:45 / actualizat: 6 februarie 2017, 14:14
Râul Tur din judeţul Satu Mare a depăşit cu 46 de centimetri cota de inundaţii în zona localităţii Turulung, iar râul Someş este de aşteptat să crească până deseară în municipiul reşedinţă de judeţ, de la 250 la 400 de centimetri, fără a exista pericol de inundaţii.
Vasile Andrieş, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, precizează că se află sub observaţie şi barajul de acumulare de la Călineşti Oaş, cu o cotă a apelor de 929 de centimetri, cu 1 centimetru sub cota de inundaţii, dar şi râul Crasna, în aval, care a depăşit cu 20 de centimetri cota de atenţie. În zona Oaşului, unde a existat pericol de inundaţii, situaţia a revenit la normal, cursurile de apă fiind sub cotele de atenţie.
Stela Tudor
…………………………………………………………………………………………….
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis duminică, 5 februarie o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, valabilă până luni,6 februarie, la ora 12:00.
Potrivit hidrologilor, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur și Lăpuș din județele Maramureș și Satu Mare, și Someșul Mare din județul Bistrița-Năsăud, unde se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție și ale Cotelor de inundație și creșteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu, din cauza influenței evoluției formațiunilor de gheată.
Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Tur și Lăpuș. De asemenea, se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior.
De asemenea, INHGA a emis și o avertizare Cod galben de inundații, valabilă până marți, la ora 16:00, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Someș — aval confluența Someșul Mare, afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Someșul Mic — bazin superior și afluenți (județul Cluj), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău — bazin superior și mijlociu (județele Sălaj si Bihor), Crișul Repede — bazin superior și afluenții din bazinul mijlociu (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Arieș superior și afluenți (județele Cluj, Alba).
Agerpres
……………………………………………………………………………………………………………….
Maramureș
70 de persoane au rămas izolate, după ce o zonă a Văii Vaserului a fost afectată de inundaţii.
Zăpoarele au acoperit drumul pe o distaţă de aproximativ 6 km şi au afectat mai multe gospodării.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț, împreună cu reprezentanții ISU Maramureș, ai primăriei Vișeu de Sus și ai Sistemului de Gospodărire a apelor Maramureș, au verificat zona calamitată, luându-se imediat măsuri de decongestionare a drumului de acces și de scoatere a ghețurilor din gospodării.
O persoană în vârstă de 58 de ani, a cărei casă a fost cel mai grav afectată, a fost evacuată. Persoanele izolate au primit apă şi hrană.
Radio Sighet
…………………………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
UPDATE: luni, 6 februarie, ora 8.00
În judeţul Sălaj, ieşirea din matcă a râului Someş, din cauza formării de zăpoare, a provocat inundarea mai multor gospodării şi terenuri agricole la Gâlgău.
De asemenea, 700 de oi care se aflau pe malul din zona localităţii Cliţ au murit, anunţă pe pagina de Facebook, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Până luni, 6 februarie, la prânz, judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud sunt sub avertizare cod portocaliu de inundaţii.
RADOR
……………………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Pompierii sălăjeni sunt în alertă din cauza creşterii nivelului apei pe râul Someş.
Potrivit lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj, nivelul apei a crescut brusc pe fondul spargerii podului de gheaţă în mai multe zone din judeţ.
Zeci de pompieri sunt pregătiţi s intervină în cazul producerii unor eventuale inundaţii, a anunţat conducerea ISU Porolissum Sălaj, fiind activate grupele operative de pompieri din Zalău, Jibou şi Ileanda.
Două persoane au fost evacuate din calea apei, pentru prevenirea unor eventuale accidente cu urmări deosebit de grave.
………………………………………………………………………………………………………
Apa s-a revărsat în ultimele ore pe 300 de hectare de teren, 11 anexe gospodăreşti au fost inundate, iar 13 case au fost afectate de revărsarea apei în judeţul Sălaj. Cele mai mari probleme au fost semnalate în zona Văii Someşului, apa râului ieşind din matcă din cauza sloiurilor de gheaţă. De asemenea, 12 fântăni au fost afectate, apa nemaiputând fi utilizată pentru consum. Pompierii au intervenit cu autospecialele din dotare, dar şi cu motopompele. Autorităţile sunt în alertă, mai ales că se aşteaptă creşterea debitelor pe răul Someş.
Adrian Lungu