Viitor fără cianură la Roșia Montană
Luni, 6 februarie, este ziua Roşiei Montane.
Articol editat de , 6 februarie 2017, 14:50 / actualizat: 13 februarie 2017, 10:11
România a depus dosarul pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul Unesco. Mineritul va fi abandonat în favoarea prezervării mediului si promovării turistice.
Marius Harosa, conferenţiar universitar doctor la facultatea de drept de la UBB Cluj. a apărat organizaţii neguvernamentale împotriva firmelor care ar fi dorit să exploateze aurul la Rosia Montană.
El susţine că Roşia Montană are un alt viitor:
Momentul în care UNESCO va accepta Roșia Montană pe lista de Patrimoniu Mondial va fi, de fapt, o recunoaștere a calității și a valorii inestimabile a acelei zone, mai ales, o zonă de piesaj minier care presupune galerii miniere din perioada pre-romană, romană, modernă, medievală, contemporană. Este un aspect unic în lume. Sunt zece criterii care trebuie să fie îndeplinite de către un sit pentru intrarea în UNESCO, minim două trebuie să fie îndeplinite, Roșia Montană îndeplinește șapte! A început deja turismul să se dezvolte foarte mult, turismul cultural, lucrurile evoluează. Oamenii de acolo, majoritatea, sunt de bună credință și voiau să aibă un viitor, acum li s-a oferit acest viitor fără cianură. (Marius Harosa, conferenţiar universitar doctor la UBB Cluj)
UNESCO va acorda decizia finală peste aproximativ un an şi jumătate.
Cristian Zoicaș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.