13 februarie, Ziua Mondială a Radioului
UPDATE:
Articol editat de Carmen Sas, 13 februarie 2017, 11:19 / actualizat: 14 februarie 2017, 10:13
Mijloacele de informare nu au fost niciodată mai importante ca acum, într-o perioadă în care noţiunea de adevăr este contestată. Iar radioul rămâne o sursă crucială de informare şi cunoaştere şi asigură, în vremuri turbulente, o platformă de coeziune – este mesajul directorului general al UNESCO, Nina Bokova, de Ziua Mondială a Radioului, marcată astăzi, 13 februarie.
Este al şaselea an de când a fost instituită, la iniţiativa ONU. Anul acesta accentul cade pe capacitatea radioului de găzdui dialogul şi de a aduce oamenii împreună, iar sloganul este „Radioul eşti tu!”.
Directorul media al Uniunii europene de Radioteleviziune, Jean Philippe de Tender, transmite un mesaj iubitorilor radioului din România:
Jean Philippe de Tender: Este minunat să sărbătorim Ziua Mondială a Radioului atât ca radiodifuzori, cât şi ca public. Radioul există de aproape o sută de ani. S-au întâmplat multe în ultimul secol şi se vor produce şi de acum înainte multe schimbări, o dată cu noile tehnologii. Dar eu sunt optimist. Niciodată ca până acum nu a fost mai uşor să ne conectăm la public şi cum radioul a fost întotdeauna un bun companion, va rămâne cel mai bun prieten al nostru, al tuturor.
Evenimentul central al Zilei Mondiale a Radiolui se desfăşoară pentru prima oară anul acesta în afara Europei, la Shanghai, în China.
RADOR
……………………………………………………………………………………………………………..
Ziua de 13 februarie a fost stabilită de UNESCO drept Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day – WRD), pentru a atrage atenţia asupra importanţei extraordinare a acestui mijloc de comunicare, fără de care mulţi oameni nu ar avea acces la informaţii.
Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conştientizarea marelui public şi a mass-media asupra importanţei radioului, spre facilitarea accesului la informaţii prin intermediul radio, spre creşterea şi dezvoltarea reţelelor de transmisie şi spre cooperarea internaţională între radiodifuzori.
Ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat propunerea, în mod oficial, la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, a fost aprobată înfiinţarea Zilei mondiale a radioului, potrivit site-ului diamundialradio.org.
În România, la 1 noiembrie 1928, ora 17:00, se inaugura, cu apelul „Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România”, postul naţional de radio.
La mulţi ani radiourilor din toata lumea!
Redacţia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.