Călătorie printre stele și planete [FOTO]
În intervalul 14-17 frebruarie, sătmărenii pasionaţi de astronomie pot vizita Planetariul Mobil Educaţional, găzduit de Casa Meşteşugarilor. Proiectul Planetariului Mobil Educațional este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto, iar cei interesaţi au acces la prezentări între orele 9:00-18:00.
Articol editat de , 14 februarie 2017, 14:09
Constelațiile, asteroizii şi exploratorii universului – Galileo Galilei, părintele ştiinţei moderne – şi robotul Curiosity – care se plimbă pe Marte şi stârneşte curiozitatea tuturor – sunt temele principale ale prezentărilor cu durata de 50 de minute care au loc în planetariu. Este metoda cea mai bună de-a promova astronomia pe înţelesul copiilor care trebuie să aibă cunoştinţe minime despre mecanica cerească şi sistemul solar, precizează Adrian Filpişan din partea Asociației Astronomice Pluto:
Copiii care trăiesc în oraşe nu mai văd stelele. Deoarece oraşele sunt luminate noaptea cu lumină artificială, cei mici nu mai pot privi bolta cerească, nu se pot bucura de ea, aşa cum făceau străbunii noştri. De aceea am avut această iniţiativă şi consider că o experienţă în planetariu este bună de la cele mai mici vârste. (Adrian Filpişan)
Veniţi în număr foarte mare la planetariu încă din prima zi, copii – fie că aşteptau să intre, fie că au ieşit deja, au fost foarte încâmtaţi de ceea ce au văzut şi au învăţat:
– Eu am venit la planetariu ca să văd planetele şi stelele. Ştiu câte ceva despre stele, cum ar fi că dacă sunt grupate mai multe alcătuiesc o constelaţie. Nu ştiu cum aş reacţiona dacă şi alte planete ar fi locuite.
. Am venit aici să văd steluţele. Nu am văzut niciodată steluţe adevărate!
– A fost foarte frumos! Am văzut planetele şi multe steluţe!
Fiecare prezentare include o hartă a universului însoțită de explicații şi informații privitoare la exploratorii spațiului, constelații și planete, dar și o proiecție 3D a unor asteroizi în mișcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali. Totodată, cei veniţi la planetariu pot să pătrundă în tainele universului prin intermediul unui telescop.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.