Sunt suplimentele cu soia recomandate în alimentație?
Soia conţine izoflavone, substanţe comparabile cu nişte hormoni care pot afecta funcţionarea normală a sistemului hormonal.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2017, 06:00
Ele se mai numesc şi fitoestrogeni (estrogeni vegetali) şi par să dăuneze acţiunii estrogenilor în corp, luându-le locul. Totuşi, nu s-a demonstrat că soia creşte riscul de cancer mamar, chiar şi la femeile care au avut deja o asemenea boală.
Suplimentele cu soia şi preparatele pe bază de genisteină sau daidzeină, atunci când conțin cantități mari de izoflavone (mai mult de 100 mg pe zi), pot crește riscul apariţiei acestei boli și nu sunt recomandate, ca o măsură de precauție, femeilor care au avut deja cancer de sân.
Nici reversul nu a fost demonstrat până acum: soia nu protejează împotriva cancerului mamar. Femeile asiatice, care consumă soia de la o vârstă fragedă și de-a lungul întregii lor vieţi, par mai bine protejate împotriva acestei forme de cancer, dar este dificil să se susțină că acest lucru se datorează numai acestui aliment. Regimul alimentar occidental și modul de viață diferă în multe privințe de acela al asiaticelor.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.