Superalimente pentru energie în sezonul rece
Iarna oferă o varietate de alimente care nu sunt doar sănătoase, ci oferă mulţi nutrienți şi energie în zilele reci şi lipsite de căldura soarelui.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 februarie 2017, 06:00
Consumul regulat de legume crucifere, cum ar fi conopida, poate ajuta la reducerea riscului dezvoltării anumitor tipuri de cancer.
Conopida înlocuieşte cu succes unele glucide din alimente. Condimentul exotic curcuma este deosebit de potrivit pentru iarnă, deoarece are un efect de încălzire, ajutând la intensificarea circulaţiei. De asemenea, previne apariţia bolii Alzheimer şi arde grăsimile, mai ales în zona abdomenului.
Bogat în vitaminele A și C, dovleacul este hrana care poate fi consumată într-o varietate de feluri de mâncare – copt, fiert, în supă, tocană, piure, chiar şi spaghete. Fisticul este bogat în fibre şi proteine, iar datorită prezenței luteinei este util și pentru ochi. Experții descriu fisticul ca pe un superaliment, perfect pentru o gustare de după-amiază.
Sfecla este delicioasă coaptă sau fiartă, fiind o sursă importantă de fibre, ajută la scăderea tensiunii arteriale şi conţine potasiu.
Rodiile furnizează vitamine şi antioxidanţii necesari pentru lunile de iarnă.
Cu un conţinut de doar 60 de calorii, un fruct de kiwi asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C şi mai mult potasiu decât o jumătate de banană.
Merele sunt bogate în flavonoizi, care luptă împotriva inflamaţiilor din organism, protejează impotriva bolilor cardiovasculare şi ajută la neutralizarea radicalilor liberi.
Bogată în vitamina C şi acid folic, varza ajută la întărirea imunităţii și prin prezența antioxidanților, la combaterea cancerului. Este plină de fibre, putând fi consumată crudă, gătită sau murată.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.