Ascultă Radio România Cluj Live

Superalimente pentru energie în sezonul rece

Iarna oferă o varietate de alimente care nu sunt doar sănătoase, ci oferă mulţi nutrienți şi energie în zilele reci şi lipsite de căldura soarelui.

Superalimente pentru energie în sezonul rece
Foto: Superalimente pentru energie în sezonul rece

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 februarie 2017, 06:00

Consumul regulat de legume crucifere, cum ar fi conopida, poate ajuta la reducerea riscului dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

Conopida înlocuieşte cu succes unele glucide din alimente. Condimentul exotic curcuma este deosebit de potrivit pentru iarnă, deoarece are un efect de încălzire, ajutând la intensificarea circulaţiei. De asemenea, previne apariţia bolii Alzheimer şi arde grăsimile, mai ales în zona abdomenului.

Bogat în vitaminele A și C, dovleacul este hrana care poate fi consumată într-o varietate de feluri de mâncare – copt, fiert, în supă, tocană, piure, chiar şi spaghete. Fisticul este bogat în fibre şi proteine, iar datorită prezenței luteinei este util și pentru ochi. Experții descriu fisticul ca pe un superaliment, perfect pentru o gustare de după-amiază.

Sfecla este delicioasă coaptă sau fiartă, fiind o sursă importantă de fibre, ajută la scăderea tensiunii arteriale şi conţine potasiu.

Rodiile furnizează vitamine şi antioxidanţii necesari pentru lunile de iarnă.

Cu un conţinut de doar 60 de calorii, un fruct de kiwi asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C şi mai mult potasiu decât o jumătate de banană.

Merele sunt bogate în flavonoizi, care luptă împotriva inflamaţiilor din organism, protejează impotriva bolilor cardiovasculare şi ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

Bogată în vitamina C şi acid folic, varza ajută la întărirea imunităţii și prin prezența antioxidanților, la combaterea cancerului. Este plină de fibre, putând fi consumată crudă, gătită sau murată.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate