S-a descoperit peștera în care se aflau manuscrisele de la Marea Moartă
Arheologii au descoperit o peșteră în care au fost găsite manuscrisele de la Marea Moartă sau Manuscrisele de la Qumran, ascunse într-o stâncă în pustiul lui Iuda.
Articol editat de cristina.rusu, 18 februarie 2017, 06:00
Este prima descoperire de acest gen înregistrată în ultimii 60 de ani.
Universitatea Ebraică din Israel a anunțat că pergamentele antice au dispărut dintr-o peşteră, fiind probabil luate de beduini în anii 1950.
În această locaţie s-au găsit vase pentru depozitare, materiale pentru ambalare și legare a pieilor, relatează BBC.
Se estimează că manuscrisele de la Marea Moartă datează din secolul al IV-lea î.e.n. şi sunt formate din mai mult de 800 de documente scrise în ebraică, aramaică și greacă, în special pe pergament sau papirus.
Textele conțin cele mai vechi copii ale documentelor biblice, dar, de asemenea, descrieri despre viața din secolele I şi II.
Primele manuscrise de la Marea Moartă le-a descoperit un tânăr păstor beduin în anul 1947, în timp ce căuta o oaie pierdută în Qumran, cam la 1,5 km nord-vest de Marea Moartă, pe plaja vestică, amintește BBC.
Până în prezent s-a acceptat că manuscrisele de la Marea Moartă au fost găsite numai în 11 peșteri din Qumran, iar acum nu există nicio îndoială că aceasta este cea de-a 12-a peşteră, a declarat profesorul Oren Gutfeld de la Universitatea Ebraică, cel care a condus echipa de cercetare.
El a adăugat că acest lucru ar putea fi primul dintr-o serie de descoperiri, deoarece ar trebui să fie explorate încă sute de peșteri.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.