Curiozități din lumea ascunsă a Clujului
Colecţie de meteoriţi, cuib de ouă de dinozauri sau dinozauri pitici în Cluj? Ţi se par desprinse din filme americane sau filme SF? Află că te poţi teleporta în acest univers paralel şi să le vezi în realitate, chiar în inima Clujului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 februarie 2017, 06:00
La UBB, la muzeul de Mineralogie, dintre piesele rare iese în evidenţă colecţia de meteoriţi, dintre ei meteoritul transilvănean, care deţine recordul de mărime, Meteoritul de la Mociu.
Aflăm mai multe de la ghidul nostru, Luminiţa Zaharia:
Meteoritul de la Mociu este perla din colecţia de meteoriţi de la Cluj. Se estimează că a avut circa o tonă, traiectoria lui a fost dinspre Ungaria, a trecut deasupra Clujului şi a căzut în comuna Mociu, de unde şi-a luat şi numele, înainte de cădere a explodat şi s-a sfărmat în sute de mii de fragmente, cel mai mare fragment de peste 35 de kilograme îl găsim la Cluj, în Muzeu. (Luminiţa Zaharia, ghid la Muzeul de Mineralogie)
Tot în cadrul facultăţii, la Muzeul de Paleontologie, putem vedea o colecţie de referinţă, vestigii de dinozauri, inclusiv cuib de ouă de dinozauri, care au fost găsite şi păstrate în poziţie de acum 65 de milioane de ani.
Resturi scheletice ale celor mai mari mamifere cunoscute, o colecţie de 200 de specii fosile sau dinozauri pitici care sunt şi ei o raritate, le întâlnim tot aici.
Despre aceste specii fosile, aflăm mai multe de la profesorul Vlad Codrea:
Avem cuib de dinozauri, este o piesă valoroasă, şi ca preţ are o valoare remarcabilă, avem forme complet stinse de multituberculate, echivalentul de astăzi a rozătoarelor, cea mai frumoasă colecţie din Europa o avem la Cluj. Ceva mai târziu şi-au făcut intrarea în scenă şi rinocerii giganţi, cele mai mari mamifere care au trăit vreodată pe pământ, în terenurile sălăjene, de acolo avem aceste dovezi, forme care ajungeau aproape la 5 m înălţime. (profesorul Vlad Codrea)
Muzeele de Mineralogie şi Paleontologie se găsesc în clădirea centrală a Universităţii Babeş Bolyai, pe strada Mihai Kogălniceanu Nr 1 din Cluj Napoca. Ele au fost gândite în scop didactic şi de cercetare, dar sunt deschise tuturor celor care sunt interesaţi de evoluţia vieţii pe Pământ şi de marile evenimente care au marcat etapele acesteia.
Tarif normal intrare: 6 lei(adulţi), 3 lei (elevi, copii). Accesul este gratuit pentru studenţii şi angajaţii U.B.B,pe baza carnetului de student şi a legitimaţiei de serviciu. De gratuitate beneficiază şi persoanele cu dizabilităţi.
Ramona Topan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.