Săptămâna Brânzei – un post mai ușor, înainte de Postul Paștelui
Postul Paștelui, care începe în 27 februarie, este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei, perioadă în care nu se mai mănâncă alimente din carne, ci doar brânză, lapte şi ouă. Miercuri şi vineri, în Săptămâna Albă, se mănâncă şi peşte.
Articol editat de , 21 februarie 2017, 15:31 / actualizat: 18 iulie 2017, 14:46
Ortodocșii vor intra oficial în Postul Paștelui pe 27 februarie. Până atunci însă, începând din 20 februarie, ei trec prin săptămâna Albă sau săptămâna brânzei, perioadă în care nu se mănâncă deloc preparate din carne. În schimb, toată săptămâna pot fi consumate lapte, brânză şi ouă. În plus, în zilele de miercuri şi vineri se poate mânca şi peşte. Care este importanța postului Paștelui și cum trebuie să îl ținem, ne spune Înaltpreasfinția Sa, Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Postul propriu-zis este postul de bucate unit cu postul de păcate, la care se adaugă faptele bune. Regimul să fie de fapt o acordare de prioritate sufletului față de trup. Acum îi dau mai puțin trupului, sunt acele alimente care mă hrănesc mai puțin. Postul începe cu duminica iertării, iar luni și marți sunt 2 zile mari și aspre de post.
Oamenii spun că țin post atunci când pot, mai ales miercurea și vinerea.
Nu prea țin post, dar încerc măcar miercuri și vineri să mănânc fără carne.
E o perioadă bună să ne curățăm atât de toxine cât și de păcate.
Postest, dar destul de rar. Mai mult țin post miercuri și vineri.
Potrivit calendarului creştin-ortodox, din Duminica în care se lasă sec de carne nu se mai fac nunţi. De altfel, nunţi nu se fac tot postul şi nici în Săptămâna luminată, adică din 19 februarie până în 23 aprilie.
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.