Concluziile Raportului Comisiei Europene pentru România
Comisia Europeană a dat miercuri, 22 februarie, publicităţii rapoartele semestriale pentru ţările membre, în care sunt analizate progresele din toate domeniile, de la economie, la politici sociale sau corupţie.
Articol editat de Camelia Velțan, 22 februarie 2017, 19:42
Raportul pentru România evidenţiază creşterea economică sau măsurile anti- sărăcie, dar exprimă temeri pentru depăşirea deficitului de 3 la sută din produsul intern brut şi punerea în pericol a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupţiei.
Raportul Comisiei Europene arată că, în ultimii doi ani, România a avut o creştere economică bazată pe creşterea consumului, determinată de politicile fiscale. Scăderile semnificative de taxe au determinat însă creşterea deficitului bugetar la 2,8% din Produsul Intern Brut în 2016, acesta fiind estimat de Comisie să depăşească 3,6% – în 2017 şi 3,9% – în 2018. Piaţa muncii s-a consolidat, salariile au crescut, iar şomajul a scăzut. Nivelul de angajare al femeilor rămâne insuficient, deoarece nu sunt create condiţii pentru mame, de a-şi lăsa copii în instituţii care să aibă grijă de ei în timp ce ele muncesc. Nivelul sărăciei, unul din cele mai mari din Uniune, este în scădere, dar inechităţile sociale persistă, în special pentru tineri, familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi, populaţia romă sau cea din mediul rural. În ce priveşte sănătatea, au fost lansate mai multe măsuri în 2016, dar sistemul suferă încă de ineficienţă sau de corupţie, iar oamenii au acces limitat, în special la sate. În învăţământ, raportul subliniază măsuri insuficiente pentru abandonul şcolar şi acces redus în învăţământul superior, pentru tinerii din mediul rural.
Raportul mai arată că investiţiile publice sunt masive în România, dar infrastructura este slabă şi astfel, afectează creşterea economică. Stabilitatea financiară s-a îmbunătăţit în 2016, sectorul bancar este bine capitalizat, iar lichidităţile rămân la un nivel confortabil. În ce priveşte corupţia, raportul spune că aceasta persistă în toate domeniile şi rămâne un obstacol pentru afaceri. Deşi a făcut eforturi în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani, România pune acum în pericol progresele făcute, mai spune raportul, dând ca exemplu ordonanţele recente de modificare a Codurilor Penale.
Per total, executivul european remarcă un oarecare progres în îndeplinirea reformelor recomandate la nivel european.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.