Substanțe posibil cancerigene detectate în biscuiții pentru sugari
Acrilamida, o substanţă cancerigenă a fost descoperită la un nivel superior recomandărilor europene în biscuţii penru bebeluşi ai firmei Nestlé comercializaţi în Franța şi la niveluri apropiate de acest prag în alte două produse, potrivit fundaţiei Changing Markets.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 februarie 2017, 06:00 / actualizat: 23 februarie 2017, 9:04
După o analiză independentă a 25 de biscuiți pentru sugari comercializaţi în Franța, acrilamida, clasificată drept posibil cancerigenă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a fost găsită într-o concentrație de 226,1 de micrograme pe kilogram în „P’tit Biscuit cu textură crocantă şi fondantă” marca Nestlé.
Valoarea maximă recomandată la nivel european pentru biscuţii pentru copii mici a fost stabilită la 200 de micrograme, reamintesc Changing Markets, un ONG WECF pentru protecţia mediului, şi adunarea consumatorilor SumOfUs într-un comunicat publicat joi, 16 februarie.
Concentrația găsită este apropiată de acest maxim tolerat în biscuiții bio „Mes 1ers Biscuits Orange” de la Picot, marcă a grupului Lactalis (198,3 micrograme) și în „biscuits junior aux pépites de chocolat” ai firmei Carrefour (192 micrograme). Toate celelalte produse analizate, inclusiv alte tipuri de biscuiţi ai celor trei mărci incriminate, sunt mult sub această valoare (mai puțin de 30 până la 135,5 micrograme).
Joi seară, conducerea Nestlé France și-a exprimat „marea surpriză la vederea acestor rezultate”
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.