Ascultă Radio România Cluj Live

Substanțe posibil cancerigene detectate în biscuiții pentru sugari

Acrilamida, o substanţă cancerigenă a fost descoperită la un nivel superior recomandărilor europene în biscuţii penru bebeluşi ai firmei Nestlé comercializaţi în Franța şi la niveluri apropiate de acest prag în alte două produse, potrivit fundaţiei Changing Markets.

Substanțe posibil cancerigene detectate în biscuiții pentru sugari
Foto: Substanțe posibil cancerigene detectate în biscuiții pentru sugari

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 februarie 2017, 06:00 / actualizat: 23 februarie 2017, 9:04

După o analiză independentă a 25 de biscuiți pentru sugari comercializaţi în Franța, acrilamida, clasificată drept posibil cancerigenă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a fost găsită într-o concentrație de 226,1 de micrograme pe kilogram în „P’tit Biscuit cu textură crocantă şi fondantă” marca Nestlé.

Valoarea maximă recomandată la nivel european pentru biscuţii pentru copii mici a fost stabilită la 200 de micrograme, reamintesc Changing Markets, un ONG WECF pentru protecţia mediului, şi adunarea consumatorilor SumOfUs într-un comunicat publicat joi, 16 februarie.

Concentrația găsită este apropiată de acest maxim tolerat în biscuiții bio „Mes 1ers Biscuits Orange” de la Picot, marcă a grupului Lactalis (198,3 micrograme) și în „biscuits junior aux pépites de chocolat” ai firmei Carrefour (192 micrograme). Toate celelalte produse analizate, inclusiv alte tipuri de biscuiţi ai celor trei mărci incriminate, sunt mult sub această valoare (mai puțin de 30 până la 135,5 micrograme).

Joi seară, conducerea Nestlé France și-a exprimat „marea surpriză la vederea acestor rezultate”

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate