Bilanţul anual al DNA
Eforturile sistemului de justiţie trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ pentru a avea eficienţă în combaterea corupţiei, a declarat joi, 23 februarie, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Articol editat de Andreea Leonid, 23 februarie 2017, 12:33
Procurorii DNA au participat în aproape 15 mii de ședințe de judecată. Am fost preocupați de hotărârile instanțelor judecătorești pentru evitarea soluțiilor diferite pe aceleași probleme de drept.
Instanțele de judecată au codamnat definitiv peste 870 de inculpați trimiși în judecată de DNA, printre aceștia un europarlamentar, 7 deputați, 1 senator, 1 ministru, 5 președinți de consilii județene și 28 de primari.
Soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat eforturile de eficiență ale procurorilor DNA. Procentul de achitări s-a menținut ca și în anii anteriori la 10 la sută din totalul persoanelor trimise în judecată. Ne preocupă în continuare creșterea standardelor de calitate. De altfel cele mai multe motive de achitare în dosarele finalizate de DNA au fost determinate de aplicarea legii penale mai favorabile, aplicarea unor decizii ale Curții Constituționale sau aprecierea probelor administrate în cursul judecății.
Acest procent de 10 la sută este sub media europeană și arată că în România justiția este funcțională. (Laura Codruţa Kovesi)
Și Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la bilanțul Direcției Naționale Anticorupţie şi a declarat:
Începutul acestui an ne-a găsit în contextul în care lupta anticorupție a fost pusă în mod real la grea încercare. Indignarea și mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună ca și reacțiile partenerilor externi sunt semnale clare că țara noastră trebuie să-și continue parcursul de consolidare a democrației și statului de drept și în acest sens continuarea luptei anticorupție este o cerință esențială, dacă ne dorim un stat modern.
Am încredere că DNA și instituțiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ prin prisma pozițiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea de zi cu zi. (Klaus Iohannis)
Cristian Zoicaş/Cerasela Rădulescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.