Cursuri de chitară
În Sighetu Marmaţiei la Şcoala Populară de Artă Gheorghe Chivu, elevii interesaţi să studieze un instrument muzical pot alege să studieze tobele sau chitara.
Articol editat de cristina.rusu, 23 februarie 2017, 11:33
Un număr de 24 de elevi studiază anul acesta chitara cu profesor Gheorghe Şteţca. Acesta ne-a spus că vârsta elevilor care vin la ore este variată, de la clasele primare până la cei are au terminat liceul deja.
Gheorghe Şteţca, profesor chitară:
Ce abilităţi trebuie să aibă un elev pentru a putea fi înscris la cursurile de chitară?
Un elev care vine la şcoala de arte, la cursul de chitară în primul rând trebuie să aibă talent, adică să îi placă să cânte, să fie atras de un instrument sau altul. La cursul de chitară bunăoară, un elev trebuie să aibă ureche muzicală, simţ ritmic. Înainte de a veni efectiv la cursuri, trebuie să dea un test, de aptitudini.
În urma acestei testări se face o evaluare şi în urma evaluării intră ori la clasa de chitară, ori la canto, sau percuţie. Cursurile se întind pe un an de zile, un an şcolar, o oră pe săptămână şi ei în timpul acesta vor deprinde tehnica chitarei sau cei care sunt la percuţie, vor deprinde tehnica mânuirii beţelor şi dezvoltarea simţului ritmic pe tobe.
Sunt elevi care studiază tobe?
Da. Avem şi elevi la tobe, sunt mai puţini, pentru că în ziua de azi tobele sunt pe sistem electronic şi noi le studiem pe cele clasice , dar sunt şi elevi care vreau şi le place acest intrument şi vin cu plăcere. Avem elevi de toate vârstele şi e îmbucurător că se îndreaptă spre această artă. Pe lângă faptul că învaţă să cânte la un instrument învaţă de asemenea să scrie şi să citească muzical, un lucru foarte important. Aici există oportunitatea de a citi şi a scrie muzical.
Instrumentele muzicale le puneţi la dispoziţie dvs la şcoală sau trebuie să le aducă elevii?
Noi punem la dispoziţie chitara pentru elevi. La clasă nu trebuie să vină cu instrumentul. Dar, pentru că orele sunt doar o dată pe săptămână, ei trebuie să exerseze şi acasă. Doar aşa se dezvoltă nişte abilităţi manuale şi artistice care trebuie exersate. Exerciţiul zilnic este foarte important pentru că atunci când elevul vine la clasă, acesta vine rutinat deja şi e mult mai uşor pentru el să treacă mai departe.
La Şcoala Populară de Artă Gheorghe Chivu cei interesaţi pot să urmeze cursuri de pictură religioasă cu prof. Irina Semcovici, artă populară – prof. Pălăguţă Bârlea, canto popular cu prof. Laura Bumbar şi Marius Iusco, vioară – prof. Ioan Dunca, pian – prof. Felix Szabo, saxofon, acordeon – prof. Viorel Bledea, picture – prof Robert Zolopcsuk, coregrafie – prof. Cristina şi Gabor Kovy.
Ioana Popovici