Tot mai puțini specialiști pe piața muncii
Numărul specialiştilor în diferite domenii de activitate a scăzut, în perioada 2015-2016, cu peste 11 la sută, se arată într-un studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni.
Articol editat de , 23 februarie 2017, 17:40
În acelaşi timp, numărul muncitorilor necalificaţi a crescut cu 8,5 procente.
De asemenea, în ultimii ani, numărul celor celor care muncesc pe salariu minim a crescut de câteva ori, a precizat reprezentantul patronatului, Mihai Cioc:
Salariul minim a crescut în nenumărate rânduri în ultimii ani, mult mai repde decât productivitatea muncii. Din contractele de muncă cu normă întreagă pe care noi le-am analizat, în medie la nivel național, 41,5 la sută sunt în zona salariului minim, asta fiind sub 300 de euro anul trecut, acum s-a mai majorat o dată, mi-e clar că procentul va crește iar. Sectoarele economice care au cele mai multe contracte în zona de minim, în total contracte de muncă: activitățile de investigație și protecție – paznicii, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 76 la sută. (Mihai Cioc, reprezentantul patronatului)
Mihai Cioc, de la Patronatul Investitorilor Autohtoni, a mai precizat că au existat creşteri în zona forţei de muncă înalt calificate, dar aceste evoluţii au un caracter regional. Un exemplu ar fi specialiştii în IT, care lucrează în oraşe mari, cum sunt Bucureştiul, Clujul sau Iaşiul.
Redacţia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.