Ascultă Radio România Cluj Live

SIERANEVADA – cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2017

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu), intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

Foto: SIERANEVADA - cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2017

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 februarie 2017, 06:00

21 de lungmetraje românești lansate în cinematografele autohtone în 2016 au fost luate în considerare, de juriul din acest an, pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a XI-a ediții a Premiilor Gopo.

Cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală.

„Sieranevada” și „Câini” intră în cursă pentru 13 trofee Gopo, cele două lungmetraje fiind nominalizate la categorii precum: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu”, „Cea mai bună imagine” sau „Cel mai bun actor în rol principal”.

O situație inedită este înregistrată la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar” unde lupta se va da între patru actrițe din lungmetrajul „Sieranevada” – Tatiana Iekel, Cătălina Moga, Ana Ciontea, Judith State – și Viorica Geantă Chelbea nominalizată pentru rolul din „Miracolul din Tekir” (regia Ruxandra Zenide).

La categoria „cel mai bun regizor” au fost nominalizați: Cristian Mungiu („Bacalaureat”), Adrian Sitaru („Ilegitim”), Cristi Puiu („Sieranevada”), Bogdan Mirică („Câini”) și Radu Jude („Inimi cicatrizate”).

Mimi Brănescu („Sieranevada”), Adrian Titieni („Bacalaureat”), Bogdan Dumitrache („Dublu”), Gheorghe Visu („Câini”) și András Hatházi („Orizont”) sunt cei cinci nominalizați care își pot adjudeca trofeul Gopo pentru „Cel mai bun actor principal”.

Statueta Gopo pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” poate fi câștigată de Medeea Marinescu („03.ByPass”), Dana Dogaru („Sieranevada”), Maria Drăguș („Bacalaureat”), Rodica Lazăr („Orizont”) sau de Alina Grigore („Ilegitim”).

„Câini”, filmul regizat de Bogdan Mirică, a fost nominalizat și la categoria „Cel mai bun debut” alături de lungmetrajele „Dublu” (regia Catrinel Dănăiață) și „Discordia” (regia Ion Indolean).

Adrian Titieni intră în cursa și pentru trofeul Gopo pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”. La această secțiune el a fost propus pentru rolul din lungmetrajul lui Adrian Sitaru, „Ilegitim”. Lista este completată de Vlad Ivanov („Câini”), Șerban Pavlu („Inimi cicatrizate”), Petre Ciubotaru („Bacalaureat”) și Sorin Medeleni (răposatul actor din „Sieranevada”).

„Camera obscură” (regia Gheorghe Preda), „Doar o răsuflare” (regia Monica Lăzurean-Gorgan), „Imagini din vis” (regia Sorin Luca), „În căutarea tatălui pierdut” (regia Ionuț Teianu) și „Varză, cartofi şi alţi demoni” (regia Șerban Georgescu) sunt cele cinci producții ce pot fi votate la categoria „Cel mai bun documentar”.
În lupta pentru trofeul Gopo pentru „Cel mai bun film european”, juriul a nominalizat următoarele pelicule: „Fiul lui Saul” / „Saul Fia” (regia László Nemes), „Toni Erdmann” (regia Maren Ade), „Mlaștina”/ „La Isla Minima” (regia Alberto Rodríguez), „Despre oameni și oi”/ „Rams” (regia Grímur Hákonarson) și „Un porumbel cugetând pe o ramură”/ „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” (regia Roy Andersson).

Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de un juriu format din 11 profesioniști din domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur), și criticii de film: Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Șendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.

În perioada următoare, aproximativ 500 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2017.
Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță – PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2017 – ediția a 11-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

 

Redacția

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cultural luni, 14 iulie 2025, 12:06

Ascultă teatru radiofonic în fiecare noapte, la Radio Cluj!

Vrei teatru pe care să-l savurezi în liniște? Ei, bine, Radio România a gândit o vară întreagă cu teatru radiofonic, difuzat în orele în...

Ascultă teatru radiofonic în fiecare noapte, la Radio Cluj!
Cultural duminică, 13 iulie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Marele Gatsby

Seară de teatru radiofonic la Radio Cluj. Duminică, 13 iulie, de la ora 20:03, vă oferim spre audiție piesa Marele Gatsby de Scott Fitzgerald....

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Marele Gatsby
Cultural duminică, 6 iulie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Bărbierul din Sevilla

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă, duminică, 6 iulie, piesa Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais. Vă invităm să o ascultați imediat după...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Bărbierul din Sevilla
Cultural joi, 3 iulie 2025, 15:27

Programul festivalului de teatru de la Turda

Primele zile ale Festivalului Internațional de Teatru Turda au fost spectaculoase, transmite Teatrul Național ”Aureliu Manea”: zeci de...

Programul festivalului de teatru de la Turda
Cultural marți, 1 iulie 2025, 19:32

Sfântul Sinod a decis canonizarea a 16 femei cu viață sfântă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, marți, 1 iulie, în şedinţa de lucru, canonizarea a 16 femei cu viaţă sfântă –...

Sfântul Sinod a decis canonizarea a 16 femei cu viață sfântă
Cultural marți, 1 iulie 2025, 17:06

240 de ani de la Martiriul lui Horia, Cloșca și Crișan

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană și Fundația Transilvania Leaders ne invită joi, 3 iulie, de la ora 18:00, în...

240 de ani de la Martiriul lui Horia, Cloșca și Crișan
Cultural marți, 1 iulie 2025, 09:22

Traducătoarea Carmen Andrei: Traducerea e un copil de hârtie

Este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați și traducătoare literară, cu o experiență...

Traducătoarea Carmen Andrei: Traducerea e un copil de hârtie
Cultural luni, 30 iunie 2025, 16:37

Clujul devine capitala muzicii clasice în iulie

Concursul Internațional de Muzică de la Cluj, una dintre cele mai incitante competiții de muzică clasică din Europa, își redeschide porțile...

Clujul devine capitala muzicii clasice în iulie