Învățați să „vorbiți tăcere” la TNRS
Tăcerea…lucrul care comunică poate chiar mai bine decât orice alt mod de comunicare. Mai știm să o vorbim? Mai știm să o citim?
Articol editat de , 25 februarie 2017, 06:00 / actualizat: 18 iulie 2017, 14:45
„Sprechen Sie Schweigen?/ Vorbiți tăcere?” este de departe unul din cele mai sincere spectacole puse în scenă la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu – fața nu minte. Mai mult, deși este primul spectacol care are în distribuție atât actori de la secția română cât și de la secția germană, îți spun sincer că nu ai nevoie de traducere ca să înțelegi ce se întâmplă. Expresivitatea este punctul principal de atenție în cazul spectacolului pus în scenă de Gianina Cărbunariu, iar modul în care o realitate dură este adusă în fața publicului, cu un umor molipsitor, îți smulge, paradoxal, o lacrimă – e atât e amuzant pentru că e de fapt un adevăr crud al zilelor noastre, transmis cu expresii faciale, mișcări și priviri ciudate.
Păstrează tăcerea!
Spectacolul vorbește despre forța de muncă plecată peste hotare, despre greutăți, nesiguranța zilei de mâine și, mai ales, despre tăcere. Taci când șeful tău îți spune că nu mai are bani să îți dea luna aceasta. Taci când ești rănit și treci prin dureri groaznice – „impertinența” ta o să fie cu atât mai aspru pedepsită.
„Emigrarea forței de muncă și exploatarea muncitorilor din anumite domenii de activitate nu este o necunoscută pentru nimeni, dar, în mod tacit, lucrurile merg mai departe în același ritm. Fie că sunt cazuri izolate sau cazuri intens mediatizate, de cele mai multe ori, într-un fel sau altul, ele se încheie cu bine pentru angajatori. Astfel, au fost documentate și studiate, iar în spectacol explorate teme curente ale societății europene, precum condițiile de muncă ale lucrătorilor români din Germania și mediul lor de trai. Oameni ce se află în fața faptului împlinit: nu-și mai primesc salariile și uneori sunt prea neputincioși pentru a face reclamații sau pentru a protesta. Păstrarea tăcerii este obligatorie în timpul contractului și chiar și după încetarea sa. Până și autoritățile închid ochii, iar fenomenul continuă și este răspândit la nivel global, cu toate afacerile conexe: cazarea, transportul, mâncarea etc.”, este povestea pe care o citești înainte de spectacol. Realitatea, momentul în sine, privirile, tăcerea, toate sunt cu mult mai impresionante.
Sinceritatea cu care fețele actorilor abordează momentele cheie ale unui om care pleacă spre alte țări pentru un viitor mai bun și dă de unul mai prost este pur și simplu molipsitoare. Un spectacol multilingvistic și multicultural excepțional, care în mare parte vorbește aceeași limbă – cea a tăcerii.
ÎN DISTRIBUȚIE: Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Ofelia Popii, Valentin Späth, Marius Turdeanu
FOTO: Adrian Bulboacă
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.