Terra magica la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 2-19 martie 2017, expoziţia Terra magica, a artistului Palkó Ernest.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 februarie 2017, 06:00
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 2 martie 2017, ora 18, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, în prezenţa Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Németh Júlia, critic de artă; Benoît Bavouset, director al Institutului Francez Cluj; Mile Lajos, Consul General al Ungariei şi Dr. Dan Breaz, critic şi istoric de artă.
Palkó Ernest a absolvit în anul 1986 secţia „Ceramică” a Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, avându-i profesori pe Cornel Ailincăi, Mircea Spătaru şi Mircea Vremir.
Lucrările expoziţiei Terra magica reinterpretează expresivitatea figurii umane: expresiile fizionomice fuzionează cu morfologia corporală, caracteristicile masculine cu cele feminine în forme ale unui corp androgin, iar contururile nudului feminin devin semne vizuale cvasi-abstracte.
Palkó Ernest este un ceramist care-şi dezvoltă viziunea organic, evoluând lent de la o expoziţie la cealaltă. Perspectiva sa actuală îşi află originea în expoziţii precum Terra – Milenium şi, mai ales, Grafiterra, în care predominau vase cu forme eliptice, pe suprafaţa cărora artistul a imprimat ductul sugestiv al unor unde dinamice. Aceste unde s-au metamorfozat temporar în reliefurile considerate de către artist „biomorfice”, realizate între 2005 şi 2010. Din 2010 și până azi, Palkó Ernest a reluat motivul undelor din expoziția Grafiterra, pentru a le transpune în forme din ce în ce mai figurative şi mai apropiate de expresivitatea siluetei umane.
Actuala expoziţie, Terra magica, redescoperă valoarea plastică a corporalităţii umane, pe care o pune în relaţie cu metamorfozele naturii. Prin aceste sugestii vizuale ale transformării se sugerează asimilarea suprasensibilului în grade mai îndepărtate sau mai apropiate de terestru şi material.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 19 martie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.