Ascultă Radio România Cluj Live

Legătura dintre artă și calitatea somnului

Calitatea somnului la persoanele care manifestă o predispoziție aparte pentru creativitate este mult mai redusă, dar există şi excepţii, unele dintre aceste persoane dorm foarte mult, susţin cercetătorii de la Universitatea din Haifa, din Israel.

Legătura dintre artă și calitatea somnului
Foto: Calea spre fericire: un pui de somn după-amiaza

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 februarie 2017, 06:00

Specialiştii au examinat care sunt efectele artelor vizuale, artelor moderne şi ale comunicării verbale asupra calităţii, regimului şi duratei somnului. Potrivit declaraţiilor cercetătorilor israelieni, diverse mecanisme ale creierului sunt responsabile de creativitate.

Modelul somnului diferă la persoanele creative, care au preocupări zilnice legate de diverse forme ale artei, muzicii. De exemplu, artele vizuale au o legătură directă cu somnul şi pot genera tulburări de somn, atrăgând după sine dereglări ale somnului.

Persoanele care au meserii legate de artele moderne şi cele de comunicare verbală dorm mult mai mult, comparativ cu alte persoane. Aceste persoane se culcă târziu şi se trezesc foarte târziu. După cum presupun cercetătorii israelieni, artele vizuale îi fac pe oameni să fie mult mai perspicace, fapt care duce la apariţia unor tulburări de somn, iar somnul de lungă durată contribuie la creşterea creativităţii, relatează MED daily.

În urma unor studii anterioare, efectuate de cercetătorii britanici, a fost elaborat un mecanism ce poate ajuta persoanele să scape de insomnii într-o perioadă destul de scurtă. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au ajuns la concluzia că înainte de a se culca, persoanele care suferă de insomnii ar trebui să se uite la un film cu un subiect uşor de înţeles. Urmărirea unui astfel de film ajută persoanele respective să se relaxeze şi să scape de tensiunea nervoasă.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate