Noul must-have: mărțișoare din săpun, citrice deshidratate sau hârtie reciclată
De Dragobete, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a fost inaugurat Târgul Mărţişoarelor.
Iar la un aşa spaţiu de expoziţie şi produsele trebuie să fie pe măsură. Aşa se face că, în cele mai multe cazuri, producătorii s-au depăşit pe sine şi au adus de la mărţişoare din săpun şi burete de mare până la vestitori ai primăverii confecţionaţi din lemn, cânepă sau împletituri:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 februarie 2017, 06:00
Am adus mărţişoare din ceramică glazurată şi din ceramică arsă pictată şi am zis să merg şi într-o direcţie mai inedită, pentru că am nişte norişori vorbitori cu tot felul de mesaje care mai de care mai drăguţe.
Am venit cu brăţărici cu flori naturale presate. Am venit şi cu ciupercuţa cu „Rezist”, că am înţeles că timpul nu o să ţină cu noi şi atunci trebuie să rezistăm şi noi aici, la tarabele cu mărţişoare.
Iubesc săpunul şi plantele medicinale, iar anul acesta, de Mărţişor, m-am gândit să aduc mărţişoare care evocă marea, nisipul. Şi atunci am combinat pastă de săpun, sub diverse forme – cochilii, scoici, steluţe de mare – cu plută şi cu lemn. Mai avem mărţişoare cu lufă – burete natural – şi inimioare din săpun aplicate pe felii deshidratate de citrice. Când văd mărţişoarele, oamenii sunt foarte curioşi, iar la copii văd acei ochi mari, oooaaauuu, de exclamare!
Şi, într-adevăr, când văd mărţişoarele, copiii sunt cei mai fascinaţi:
– Toate sunt frumoase!
– Mie ăsta-mi place! Pentru că e albastru!
– Mie mi-au plăcut cel mai mult acestea cusute cu animăluţe.
– Şi ţi-ai cumpărat?
– Da. Unul.
– Interesant am văzut ăla din sfoară, care nu ştiu cum e făcut!
– Şi ţi-ai cumpărat ceva până acum?
– Mărţişor i-am cumpărat o dată, demult, la mama.
– Şi acum te gândeşti să-i cumperi altul?
– Da! Când îi ziua de cumpărat.
Produsele expuse, garantează organizatorul expoziţiei, Eva Vegh, sunt nu doar originale ci şi inedite, motiv pentru care astfel de mărţişoare nu pot fi găsite la orice colţ de stradă.
Am selectat participanţii în funcţie de produsele pe care le-au creat. Ne-am uitat la poze, au fost luate în calcul calitatea, originalitatea, unicitatea şi, de ce nu, inovaţia. De exemplu, avem mărţişoare din hârtie reciclată. Sau avem mărţişoare de săpun cu ierburi din Baciu. (Eva Vegh)
Astfel de mărţişoare necesită şi multă muncă. Unii dintre producători au început să-şi strângă materialele necesare încă de vara trecută.
Florile sunt culese de pe dealurile din zonă. Tot felul de flori: de nu mă uită, floarea miresei… Sunt de anul trecut culese, presate foarte bine şi pentru ele folosesc o răşină specială pentru bijuterii. La cele din lemn, rondelele de lemn se taie, se şlefuiesc, se dau cu ceva special să prindă culoarea bine şi apoi urmează pictura pe ele şi un strat de protecţie. După care aplicăm la fiecare un ac de siguranţă, să poată fi prinse ca broşe. (producător de mărţişoare)
Efortul producătorilor de mărţişoare este pe de plin apreciat de toţi cei care trec pragul târgului organizat de Muzeul Etnografic.
– Expoziţia asta de mărţişoare e excelentă!
– În mod special mi-au plăcut cele croşetate. Dar toate sunt spectaculoase.
– Toate sunt frumoase! Toate.
– Unul mai special, care v-a atras atenţia?
– O să-mi atragă atenţia cel pe care o să mi-l aducă soţul. Şi sper aici să vină să-l aleagă, că-s foarte frumoase!
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.