90% dintre studenții mediciniști clujeni doresc să emigreze
Mediciniştii clujeni se pregătesc încă de pe băncile facultăţilor să emigreze spre ţările din vestul Europei.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 27 februarie 2017, 17:58 / actualizat: 1 martie 2017, 9:56
Conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, aproape 90% şi-au manifestat dorinţa de a profesa în afară.
Lupt aici ca să pot să devin ceva, încât să nu mă provoace ca să plec dincolo, dar și țara asta ar trebui poate să fie altfel. Țara asta nu-ți oferă suficient pentru cât efort depui tu.
Ca și rezident ești foarte prost plătit, degeaba câștigi la 40 de ani, dacă până atunci stai pe banii părinților.
Majoritatea s-au obișnuit să stea în centrele mari și nu le convine să se întoarcă într-un orășel să lucreze ca medic.
Decanul Facultăţii de Medicină Cluj, Anca Buzoianu, crede că tendința ar putea fi stopată, dacă salariile în sănătate vor atinge un nivel acceptabil.
Unele măsuri care au fost luate deja în sistemul sanitar, de exemplu creșterea veniturilor medicilor tineri, a rezidenților și faptul că s-a dat drumul la concursuri pot să stopeze sau măcar să încetinească această plecare a medicilor înspre vest, fenomen care este prezent în toate țările, inclusiv în țările dezvoltate economic, toți își caută locuri de muncă nu numai mai bine plătite dar și mai bine dotate și unde să poată să învețe medicină la standarde europene.
Statul roman cheltuie câte 12. 000 de euro cu formarea unui medic.Deficitul de doctori a ajuns la 13.000, unele specialităţi, precum medicina de urgenţă sau cea rurală fiind grav afectate.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.