Criza medicamentelor, generată de măsuri guvernamentale insuficient fundamentate
Piaţa românească a medicamentelor este în criză din cauza unor măsuri guvernamentale insuficient fundamentate, consideră preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, dl. Laszlo Attila.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 februarie 2017, 14:36 / actualizat: 28 februarie 2017, 15:41
Această problemă este rezultatul unor decizii luate în ultimii ani, care nu au fost pregătite temeinic. În România sunt înregistrate cca 8000 de molecule (produse medicamentoase), din care până acum 2 ani erau pe piaţă, efectiv, cca 6100. Apoi s-a impus, de către Ministerul Sănătăţii şi CNASS o scădere a preţurilor de referinţă.
În scurt timp, foarte multe medicamente generice, mai ales produsele sub 10 lei, au dispărut din farmacii. la ora actuală, din cele 8000 de medicamente înregistrate există la vânzare cca 4000, deşi piaţa românească, pentru a funcţiona normal şi a se putea autoregla, ar avea nevoie de 16.000 de produse in vânzare. Suntem la un sfert din optimul necesar. (Laszlo Attila, preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat)
Senatorul Laszlo Attila mai atrage atenţia că reducerea profitului importatorilor de medicamente este compensată prin re-exportarea, la preţuri mai mari, a unei părţi semnificative din produsele aduse în ţară.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.