De 84 de ani, Protecția Civilă din România, mereu alături de noi
Marți, 28 februarie, a fost marcată Ziua Protecţiei Civile din România, instituită odată ce Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 28 februarie 1930, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României ca Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene .
Articol editat de cristina.rusu, 28 februarie 2017, 15:40
La sediul ISU „Bistrița”, Ziua Protecţiei Civile din România a fost marcată printr-un ceremonial militar, desfășurat în prezența unor oficialități locale și județene.
Acum 84 de ani s-a semnat decretul de înființare a Protecției Civile din România, care este un mecanism de apărare a populației, de menținere a păcii interne. Protecția civilă este o armă care s-a preocupat permanent să fie în prezența cetățenilor, sau în preajma lor și să-i apere de tot ce înseamnă incendii, inundații, cutremure sau alte calamități. (col. Constantin Florea, inspectorul sef al ISU „Bistrița”)
Pe prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț l-am întrebat care sunt forțele care compun Protecția Civilă.
În primul rând, în cadrul ISU sunt lucrătorii profesioniști, care în anul 2004 s-au unit, apărarea civilă cu pompierii militari și s-a păstrat această distincție ca și armă și în ziua de astăzi. Aici trebuie să-i includem și pe voluntari, pe cei din formațiunile locale și, responsabilități avem și noi, ca instituții. Și chiar și cetățenii au responsabilități în apărarea civilă, conform legii. (Ovidiu Frenț, prefect)
Și presa face parte din mecanismul național de protecție civilă, ea având un rol foarte important în activitatea de prevenire a efectelor pe care le pot avea calamitățile naturale asupra populației.
În cadrul ceremonialului militar de marți, 28 februarie, de la sediul ISU Bistrița-Năsăud, mai multi ofițeri și subofițeri din această instituție au fost ridicați în grad.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.