Delicate şi inedite – mărţişoare meşteşugăreşti la Satu Mare
Bunul gust poate fi educat şi cultivat. Probabil de la această idee au pornit edilii oraşului Satu Mare când, mai întâi de Sfântul Valentin, şi apoi înainte de 1 Martie, nu au mai permis tarabiştilor să-şi expună kitsh-urile în zona centrală a oraşului. Astfel, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor, au dispărut tarabele cu ursuleţi, inimioare şi perniţe din pluş, iar în preajma zilelor de 1, respectiv 8 Martie, acelea cu mărţişoare uriaşe de calitate şi aspect îndoielnice.
Articol editat de , 28 februarie 2017, 15:09 / actualizat: 2 martie 2017, 10:19
În locul lor, în pasajul pietonal Corneliu Coposu, într-o armonie perfectă cu vremea frumoasă, au apărut mărţişoarele inedite, lucrate 100% manual de către meşteşugarii populari din Satu Mare care fac parte din Asociaţia Meşteşugărească Poarta de Aur.
Pentru al şaptelea an consecutiv, dar pentru prima dată în cadrul unui eveniment de mare aploare, ei s-au reunit la Târgul de Mărţişoare Meşteşugăreşti.
Mărţişoarele expuse de meşteşugarii populari în pasajul Corneliu Coposu din Satu Mare atrag atenţia datorită delicateţei lor, aspectului inedit pe care îl au şi materialelor din care sunt realizate: ceramică, lemn, etamină, mărgele, fire de croşetat sau chiar materiale mai puţin obişnuite, aşa cum sunt cele expuse pe tarabă de Eniko Nezezon, principala organizatoare a târgului:
Anul acesta am folosit pănuşi de porumb pentru realizarea mărţişoarelor. A fost o provocare pentru mine şi mă bucur foarte mult că ceea ce a ieşit este deosebit. De asemenea, mă bucur să constat că tot mai mulţi sătmăreni apreciază ceea ce facem noi, meşteşugarii populari, şi că mărţişoarele realizate de noi iau locul kitsch-urilor. (Eniko Nezezon)
Pe o altă tarabă sunt expuse adevărate bijuterii croşetate, pentru realizarea cărora e nevoie de multă răbdare:
Un astfel de mărţişor croşetat îmi ia cam trei ore. E o treabă foarte migăloasă. M-am inspirat de pe internet şi acum realizez şi eu astfel de mărţişoare. (meşteşugar)
Sătmărenii au remarcat imediat că mărţişoarele din Târgul Meşteşugarilor sunt inedite şi apreciază că au dispărut tarabiştii cu kitsch-uri:
– Sunt deosebite! Frumoase şi inedite! Sunt altceva faţă de ceea ce se găsea până acum pe tarabe!
– Au o tentă artistică deosebită! Asta nu înseamnă că am scăpat definitiv de kitsch, dar cel puţin avem o opţiune.
– Foarte frumoase! Deosebite! Sunt lucru manual şi mereu lucrul manual a fost special.
Până în 1 Martie, din Târgul Meşteşugarilor pot fi cumpărate mărţişoare. Acestea vor fi înlocuite apoi de obiecte, de asemenea realizate manual, care pot fi oferite femeilor de 8 Martie.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.