Taxa de mediu – controverse şi nemulţumiri
Aprobată prin Hotărâre a Consiliului Local Satu Mare în şedinţa de săptămâna trecută, taxa de mediu, sau noua taxă de salubrizare – stabilită în baza prevederilor OUG nr. 196/.2005 privind fondul pentru mediu – care urmează să fie suportată de populaţie, stârneşte controverse.
Articol editat de , 1 martie 2017, 15:16 / actualizat: 2 martie 2017, 10:18
Preşedintele Asociaţiei Satu Mare are suflet s-a adresat Prefecturii şi solicită constatarea nelegalităţii taxei, iar unul dintre consilierii municipali a trimis o adresă ministrului Mediului, Daniel Constantin.
Principala controversă este generată de faptul că fiind vorba despre o taxă de mediu, aceasta ar trebui suportată de administratorul depozitului de deşeuri, nicidecum de populaţie.
City managerul Maskulik Csaba recunoaşte că nemulţumirea este justificată, dar spune că în realitate cetăţenii sunt cei care generează deşeurile colectate şi transportate de operatorul de salubrizare:
În legislaţie este prevăzut clar ca declararea şi plata acestei taxe revine administratorului depozitului de deşeuri. Însă, ţinând cont de faptul că aceste deşeuri nu sunt produse de administratorul depozitului, se ajunge vrând-nevrând la populaţie. (Maskulik Csaba)
Cei mai mulţi dintre sătmăreni consideră că suma în plus care se va regăsi pe facturi va intra nejustificat în conturile Societăţii Florisal.
Însă, city managerul Maskulik Csaba spune că operatorului de salubrizare i s-a impus ca taxa de mediu să nu fie inclusă în tarif, aşa cum s-a dorit iniţial, aceasta urmând să fie consemnată într-o rubrică separată a facturii:
– De ce să plătească populaţia? Sătmărenii nu sunt vinovaţi pentru că administratorul gropii de deşeuri sau operatorul de salubrizare nu au respectat anumite prevederi
– Nu e corect! Taxa aceasta ar trebui plătită de administratorul depozitului de deşeuri!
– Pe mine nu mă deranjează să plătesc această taxă! Mă bucur că deşeurile sunt transportate.
Operatorul de salubrizare a dorit ca taxa să fie inclusă în tarif, dar conducerea Primăriei a respins categoric această solicitare! Mai mult, în condiţiile în care aceşti bani sunt consideraţi ca venituri ale fondului de mediu, am solicitat ca taxa să fie inclusă într-o rubrică separată pe facturile emise populaţiei. În felul acesta, operatorul, chiar dacă încasează această taxă, nu o poate folosi, fiind nevoită s-o direcţioneze înspre fondul de mediu. (Maskulik Csaba)
În Satu Mare, tariful perceput în prezent de operatorul de salubrizare este 7,39 lei/persoană/lună.
Odată cu includerea tarifului suplimentar, sătmărenii ar trebui să achite în plus o taxă de mediu de circa 3,50 lei. Există însă şanse ca taxa de mediu să fie din nou modificată, iar suma stabilită să fie achitată de operatorul de salubrizare:
Modificările despre care se vorbeşte prevăd achitarea doar a unei sume care să reprezinte diferenţa dintre obligaţia minimă asumată de România în 2017 şi cantitatea efectivă de deşeuri reciclate. Asta ar însemna atât o cantitate mult mai mică de deşeuri, cât şi o sumă mult mai mică, circa 0,20-0,30 lei. În acest caz, suma ar putea fi suportată de operatorul de salubrizare, care în acest caz ar fi interesat de asigurarea acelei cantităţi minime de deşeuri reciclate. (Maskulik Csaba)
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.