Animal de companie: Ce pot învăța copiii de la animale?
Cu toții știm că patrupedele din jurul nostru pot învăța o serie de comportamente, trucuri care ne pot amuza, ajuta să comunicăm mai eficient cu ei, pot fi însă lucruri pe care noi le putem învăța de la animale?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 martie 2017, 06:00
Cred că știm răspunsul la întrebarea aceasta însă haide să descoperim împreună cum mai exact ne pot „educa” încă de la o vârstă fragedă. Ne vom centra atenția pe aspectele ce țin de abilități sociale, mai exact un concept care crește în popularitate în rândul părinților îndeosebi – dezvoltarea socio-emoțională. Poate părea surprinzător însă putem învăța abilități sociale (așa-zisa competență socială) de la animale și trebuie să recunosc acesta este un subiect care pe mine mă pasionează în mod deosebit.
Pentru început să vedem ce înseamnă mai exact această competență socială. Specialiștii în dezvoltarea umană o definesc ca: deținerea abilităților sociale, emoționale și intelectuale și a comportamentelor necesare unui membru de succes al societății. Pentru a fi „membri de succes” ai acestei societăți există acea serie de abilități pe care le învățăm în primul rând de la părinți, la educatori și uite că putem și de la animale.
O abilitate importantă este empatia, dezvoltarea acesteia este crucială în interacțiunile om-om și presupune capacitatea de a înțelege perspectiva altcuiva ca și cum am fi în locul lor, evitarea judecării și recunoașterea emoțiilor celuilalt (aici puteți viziona un filmuleț simpatic despre empatie, care îmi e drag mie):
Vă întrebați probabil ce legătură are acest lucru cu animalele pentru că e evident că pare să se dezvolte în interacțiunile dintre oameni. Deja știm că animalele au emoții și ni le comunică în limba lor, noi trebuie doar să le înțelegem. Copiii pot face asta mai ușor deoarece, în interacțiunile pe care le au cu acestea, pot să apeleze la imaginația și creativitatea specifică vârstei. Așadar, deținerea unui animal de companie poate ajuta la formarea empatiei și mai mult decât atât poate fi transferată în interacțiunea cu omul.
Este important de reținut aici, că pentru ca acest lucru să fie valabil este foarte important ca relația cu animalul să fie una apropiată, copilul să fie atașat de acesta și animalul să aibă un nivel de bunăstare ridicat. Este crucial să nu neglijăm starea animalului și nevoile acestuia. Voi oferi câteva exemple pentru a înțelege mai bine cum se întâmplă acest lucru:
1) Când ne gândim la animale de companie primul care ne vine în minte este câinele și este de înțeles – ei sunt animalul selectat de om pentru a fi aproape de noi, pentru a ne înțelege și a conviețui împreună. Dacă un cățel este vesel, dă din coadă (de cele mai multe ori) – știm asta. Dacă un cățel ne invită la joacă – dă din coadă, ne aduce jucăria preferată și intră în joc imediat. Deci – am știut să citim nevoile câinelui și am reacționat pozitiv, corespunzător, asta e o abilitate esențială într-o societate funcțională, putem să ne citim intențiile, nevoile, dar și să reacționăm corespunzător.
2) Un alt animal comun în familiile noastre este pisica. Hmmm…probabil vă întrebați ce putem învăța de la pisică? Vi s-a întâmplat vreodată ca voi să vreți să vă jucați cu pisica, să mergeți să o luați în brațe și ea să fie „total neinteresată” de intenția voastră și să plece? Ei bine, oare ce poate învăța un copil din asta și ce legătură poate avea asta cu empatia?!
Haideți să înțelegem comportamentul pisicii – ea voia să doarmă probabil și ne-a transmis asta într-o manieră onestă, fără nicio supărare a plecat. Dacă ne exersăm empatia și abilitățile socio-emoționale învățăm din asta că: nu întotdeauna când ne dorim ca celălalt să răspundă nevoilor noastre o va face, am înțeles că a vrut să plece și am ales să îi respectăm decizia.
Uite așa ne formăm noi empatia și învățăm lucruri de la animale. Acestea sunt doar câteva exemple simple de evenimente din viața noastră alături de patrupedele blănoase. Dacă vi se pare interesant, vom mai discuta pe viitor despre lucrurile pe care copii, sau chiar noi, le putem învăța de la diferite animale.
Atât pentru azi, vă invităm la rubrica noastră Animal de companie, pe www.radiocluj.ro să lecturați articolul de săptămâna asta. Vă dorim o zi primăvăratică!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.