[VIDEO] Filmul de weekend: Moonlight-cronica unei gafe de Oscar
Filmul Moonlight și-a câștigat un loc aparte în istoria decernării premiilor Oscar.
Articol editat de cristina.rusu, 4 martie 2017, 06:00
Nu doar pentru că a obținut în 2017 statueta cea mai râvnită, pentru cel mai bun film, ci mai ales pentru că a fost subiectul unei gafe fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum o asemenea încurcătură.
Știm deja că înainte de gala din 26 februarie, toată lumea credita cu șanse maxime musicalul La la Land. A avut un număr record de nominalizări, 14, și a urcat pe scenă pentru 7 premii. Însă de fapt a câștigat doar 6. Așa cum în La la Land există două finaluri, unul optimist, de Hollywood, altul mai realist și mai puțin norocos, și povestea câștigării premiului pentru cel mai bun film a avut un deznodământ dublu.
A văzut deja toată planeta imaginile cu Warren Beatty și Faye Dunaway de pe scena Dolby Theatre, când el ținea în mână un plic și ezita să spună ce scrie pe el, iar ea a rostit La la Land. Crezând că a câștigat, echipa filmului a urcat pe scenă și a început să țină tradiționalele speech-uri de mulțumire. Numai că, după câteva minute au fost întrerupte, pentru că de fapt câștigase Moonlight. Cum a fost posibilă eroarea care a siderat o lume întreagă?
https://www.youtube.com/watch?v=v3RLFhwzUgk&feature=youtu.be
La fiecare categorie există două plicuri cu numele câștigător, iar cei care urcă pe scenă să anunțe premiile nu știu de dinainte pe cine urmează să anunțe. Iar Warren Beatty a primit un plic greșit, dublura de la o categorie acordată deja, pe el scria ”Emma Stone, La La Land”. Ea fusese anterior premiată ca cea mai bună actriță în rol principal.
După ce situația s-a clarificat, au apărut explicațiile și am aflat cine a fost vinovat pentru această greșeală. La cele două capete ale scenei stăteau doi angajați ai firmei PricewaterhouseCoopers, responsabilă cu numărarea voturilor și singurii care cunosc rezultatele câștigătoare. Iar Reuters a anunțat că un contabil de la PwC, Brian Cullinan, este cel care a înmânat plicul greșit, din neatenție, pentru că era ocupat cu postarea pe Twitter a unei fotografii din culise cu Emma Stone, deși regulamentul nu-i permitea acest lucru.
Așa a rămas toată lumea cu gura căscată când s-a spus că de fapt Moonlight câștigase.
Inclusiv Emma Stone a fost surprinsă de fotografi în această ipostază. A venit rândul celeilalte echipe să se bucure.
Premiul în sine n-a fost o surpriză chiar așa de mare, dacă ne gândim că Moonlight avea premize mari să câștige, își adjudecase deja Globul de Aur pentru cea mai bună dramă.
Moonlight este un film făcut cu bani puțini, bugetul a fost de numai 1,5 milioane de dolari și filmat în doar 25 de zile. Este scris și regizat de Barry Jenkins după piesa In Moonlight Black Boys Look Blue / În lumina lunii, toți negri sunt albaștri.
Toată distribuția este de culoare, la fel regizorul, care a avut la rândul său o mamă care s-a confruntat cu probleme de adicție.
Personajul principal, Chiron, pronunțat shy-ron, de la shy – timid, are o mamă dependentă de droguri, și este urmărit în trei stadii diferite din viață: copil, adolescent, tânăr adult. Potrivit siteului Imdb, cei trei actori care joacă cele trei roluri diferite nu s-au întâlnit deloc pe durata filmărilor, ceea ce oferă autenticitate interpretării lor.
Copilul este cel care, după părerea mea, joacă cel mai bine deruta și lupta personajului. Căci avem de-a face cu destinul unui tânăr american de culoare, din copilărie până la maturitate, în timp ce se străduiește să-și găsească drumul și sensul în lume. O poveste despre descoperirea de sine, atunci când nu ai nici o șansă de afirmare, o meditație construită cu mijloace vizuale poetice despre identitate, familie, prietenie, și nevoia de dragoste a fiecăruia dintre noi.
Un fel de ”vis american răsturnat” care te face să te întrebi ce șanse ai când culoarea pielii, drogurile și orientarea sexuală își pun amprenta asupra vieții tale.
Moonlight va avea premiera în cinematografele din România în 10 martie.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.