Aalborg şi copacii muzicali de la Kildeparken
Aalborg, al patrulea oraş ca mărime din Danemarca, este o realitate cu mii de fațete.
Articol editat de cristina.rusu, 5 martie 2017, 10:00
Deși este cunoscut ca fiind un important centru comercial și industrial din nordul Iutlandei, în realitate, cartea sa de vizită este cu mult mai cuprinzătoare.
În primul rând oraşul este de o frumuseţe deosebită, fiind situat într-un cadru natural impresionant prin peisajul remarcabil, iar paleta de culori care îl luminează oferă o mare bucurie tuturor vizitatorilor.
Nu este o coincidență faptul că anul trecut un sondaj realizat de Eurobarometru a definit Aalborg ca fiind una dintre ”cele mai fericite realităţi din Europa”.
„Fără muzică viaţa ar fi o greșeală”, spunea Friedrich Nietzsche. Iar la Aalborg nu se poate greşi, cel puţin atâta timp cât există Kildeparken, un adevărat plămân verde al orașului, în interiorul căruia se află ”Parcul Muzicii” unde te poţi plimba printre stejari și cireși ”muzicali”.
Nu este o halucinație, ci pur şi simplu un proiect de artă populară, dezvoltat în anii ’80 de către municipalitatea oraşului care i-a invitat pe artiştii care treceau prin Aalborg pentru a susţine un concert să lase ”o urmă” a artei lor, un fel de ”Walk of Fame” care face ca sentimentele transmise de ascultarea unei piese muzicale să rămână eterne.
Cântăreţul britanic Cliff Richard a fost primul care a aderat la proiect, plantând un copac în 1987, după spectacolul pe care la susţinut la Aalborg Congress & Culture Centre.
De atunci au apărut mulți alți copaci, plantaţi de la fel de multe personalități, astfel încât până în prezent s-a ajuns la 70 de artişti care și-au lăsat amprenta, printre aceştia aflându-se Placido Domingo, James Blunt, Sting, Stevie Wonder, Andrea Bocelli și chiar Elton John, Prince, Ray Charles și mulţi alţii.
Dar cum funcţionează iniţiativa? Odată găsit solistul preferat, este destul să se apese un buton situat la baza copacului şi gata: Muzica maestro! Proiectul s-a dovedit un mare succes şi a conferit parcului o vizibilitate remarcabilă și multă popularitate, mai ales în timpul Crăciunului, ocazie cu care copacii devin un fel de tonomat, oferindu-le locuitorilor și turiștilor o atmosferă tipic festivă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.