CURIOZITĂȚI: Ghioceii, vestitorii primăverii
Ghioceii, gingașele plante supranumite „vestitorii primăverii”, sunt foarte diferiți unii de ceilalți. De fapt, cu toate că nouă ne par toți la fel, în lume există peste 100 de specii.
Articol editat de , 5 martie 2017, 06:00
Dincolo de aspectul fragil și delicat, ghioceii ascund o poveste presărată cu detalii interesante.
- La prima vedere, toți ghioceii pe care i-ai văzut par identici. În lume există însă peste 100 de soiuri de ghiocei. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele usor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele „decorate” cu dungi verzi.
- Bulbii de ghiocei sunt otrăvitori. Deși au un aspect fragil, micile flori știu să se apere foarte bine. Bulbii lor sunt otrăvitori, motiv pentru care niciun rozător nu se încumetă să îi mănânce.
- Ghioceii pot trata Alzheimerul. Cercetarile asupra ghiocelului arată că această floare măruntă poate contribui la tratarea Alzheimerului și a demenței, datorită unui ingredient activ pe care îl conține. Este vorba despre galantamină, o substanță pe care oamenii de știință încă o analizează pentru a-i descoperi potențialul curativ.
- Istoria ghiocelului este veche de câteva milenii. Dovadă stă celebrul poem al lui Homer, „Odiseea”, în care zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise..
- În anumite țări, cum este Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel puțin nu pentru cei care cred în superstiții. Aceste persoane asociază ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără și-a găsit iubitul mort, iar lângă el era așezat un ghiocel.
Sursa: gradina.acasa.ro
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.