În paşi de dans – Passion4Salsa [FOTO+AUDIO]
Au vârste, profesii şi preocupări diferite, provin din medii sociale diferite. Cel mai tânăt are cam zece ani, iar cel mai în vârstă aproape 80.
Articol editat de , 6 martie 2017, 13:01
Deşi s-ar putea spune că nu există un numitor comun în ceea ce-i priveşte, în realitate toţi, aproximativ 60 de persoane, au aceeaşi pasiune: dansul. Ei sunt cursanţii Şcolii de Dans Passion4Salsa, înfiinţată cu cinci ani în urmă de Monica Varga, o profesoară de limba engleză din Satu Mare. Cursurile de salsa au loc de două ori pe săptămână, într-o atmosferă plină de bună dispoziţie, dominată de plăcerea fără margini de-a dansa.
Monica Varga, profesoară de limba engleză la Liceul cu Program Sportiv din Satu Mare este cunoscută pentru implicarea ei în numeroase activităţi, începând cu acelea organizate în sprijinul copiilor cu disabilităţi şi terminând cu acelea caritabile – prin intermediul cărora mulţi sărmani primesc ajutor. Dacă punem la socoteală că este soţie şi mamă, s-ar putea spune că este ocupată cu normă întreagă. Cu toate acestea, a găsit timp şi pentru dans, o pasiune pe care acum reuşeşte s-o împărtăţească şi altora:
Mi-am descoperit pasiunea pentru dans în copilărie, când, împreună cu prietena mea am vizionat de nenumărate ori filmul Dirty dancing, şi visam să ajungem să dansăm la fel ca personajele principale. Însă, am început să dansez mult mai târziu, în 2008, după ce am născut-o pe cea de-a doua fiică, atunci am început să frecventez cursurile unei şcoli de dans din Satu Mare. Mai târziu, Şcoala de Dans Passion4Salsa am înfiinţat-o mai mult din necesitate: un grup de prieteni nu ne mai regăseam în ceea ce se făcea la cursurile de dans pe care le urmam, era o atmosferă prea rigidă, iar noi suntem un grup vesel, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu dornici să dansăm. La început, pentru cursurile organizate am chemat instructori de dans din Cluj Napoca, iar după circa trei ani am început să predau eu. Salsa, bachata, rueda, kizomba, cha cha, asta învaţă cursanţii noştri. (Monica Varga)
Pe lângă adolescenţi, care dansează pentru că e la modă sau pentru că astfel au ales ei să facă mişcare, sătmărenii care vin la cursurile de dans fac parte din trei categorii: persoane singure – care spun că prin intermediul dansului îşi vindecă sufletul, cuplurile alcătuite din soţ şi soţie – care în felul acesta îşi crează un timp doar al lor – şi pensionarii, care nu vor ca trecerea timpului să-şi pună amprenta asupra lor – cea mai în vârstă cursantă fiind o doctoriţă, fost medic oftalmolog, care are aproape 80 de ani:
– Am aproape 80 de ani şi la noi în familie există un motto: mişcare, mişcare, mişcare! Eu dansez, soţul meu practică tenisul de câmp, iar copiii noştri fac şi ei sport. Mişcarea este foarte importantă pentru noi.
– Îmi place foarte mult să dansez, iar sufleteşte mă linişteşte.
– Am 50 de ani şi vin la cursurile de dans din luna septembrie. În felul acesta îmi demonstrez că nu sunt doar un tip dur care e toată ziua pe motocicletă.
– La scurt timp după ce am început să frecventez cursurile de dans, am reuşit să-l conving şi pe soţul meu să mă însoţească. A acceptat, iar acum ne bucurăm că avem posibilitatea să ieşim din rutina zilnică de acasă, mai ales că avem şi un copilaş.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.